JAZZNYHETER FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
DIG Jazz läser böcker. Stockholms skivaffärer & skivbörsar

PUB:s skivavdelning i början på 50-talet.

DIG Jazz

har även läst:


Lasse Werner

-en lyckölig skit

Recension




Charlie Parker i Sverige

med en avstickare

till Köpenham
Recension





Jan Allan minns

sitt femtiotal

Recension





Åke Persson

Trombonist

Recension




Iskra -gränslös musik.
Recension



Här finns

fler jazzböcker.


En härlig påminnelse och 
oskattbar kulturgärning

Stockholms skivaffärer & skivbörsar

– en 100-årig historia
 av Torbjörn Sörhuus (Premium Förlag). 
Rikt illustrerad, inbunden, 288 sidor. .
 
För inte så länge sedan vimlade det av skivbutiker i vårt land. Dit vallfärdade vi förstås regelbundet, vi musikälskande entusiaster, för att kolla upp det senaste på 78, 45 och 33 varv. Och givetvis hade vi våra favoritaffärer, beroende på vilket musikslag som låg oss allra varmast om hjärtat. Det var då det!
 
Idag är vi, åtminstone vi som bor i landsorten, hänvisade till diverse mer eller mindre välsorterade postorderföretag, vilket bland annat har medfört att vi redan i förväg måste veta vad vi vill. Att stå och bläddra bland nyinkomna vax, få goda råd, träffa likasinnade och till och med provlyssna på ett och annat är dessvärre ett minne blott. Okay, det finns förstås en och annan butik som säljer begagnat, men det är en annan sak. 



Torbjörn Sörhuus, som under några år i slutet av 90-talet drev en egen skivbörs i Stockholm men numera enbart sysslar med skivförsäljning på nätet, har författat och sammanställt boken ”Stockholms skivaffärer & skivbörsar – en 100-årig historia”. Parallellt med sin nuvarande verksamhet, sitt eget samlande och sina tidigare uppdrag som dagstidningsjournalist och nyhetsankare på Sveriges Television, har Sörhuus samlat fakta, grävt och forskat, och nu har han alltså i ord och bild presenterat resultatet av sina mångåriga mödor.
Det var så här det började. Torbjörn Sörhuus, bokens författare. öppnade 1998 Birka Jazz i en affärslokal på Birkagatan 21 i Stockholm. I dag handlar  det om vinylförsäljning på Internet.  

Resultatet är minst sagt imponerande! Inte nog med att Sörhuus har genomfört ett oräkneligt antal intervjuer, samlat på sig bilder och sorterat upp resultaten av sitt gigantiska arbete: han har dessutom lyckats disponera sitt enorma material på ett logiskt och överskådligt sätt, som lockar till oavbrutet studium. Själv har jag läst boken från pärm till pärm på samma sätt som jag normalt brukar plöja igenom ett skönlitterärt verk. Och jag har hela tiden varit såväl fängslad som underhållen. Alla härliga, ofta tidstypiska, bilder har givetvis inte gjort saken sämre. Att jag under delar av 60- och 70-talet var bosatt i Stockholm har naturligtvis också utgjort en extra krydda. 

Minnen dyker upp på löpande band. Alla besök ute hos Kejje Engström på Gröndals Radio och hos Leif Collin och Bosse Scherman som, helt ideellt verkade det som, drev Skivfynd, mitt emot Rådhuset på Kungsholmen. För att nu inte tala om Skivfönstret på Biblioteksgatan, varuhuset Åhléns maffiga skivavdelning vid Sergels torg och Mega strax intill! Fast Mega var lite i snobbigaste laget, liksom NK:s skivavdelning. Tyckte en del av oss i alla fall – på den tiden. Idag är de alla ett minne blott, och ett härligt sådant.

Nära 350 skivaffärer får rum i boken. Några av dem nämns lite i förbigående, men de flesta får faktiskt en rejäl presentation. Och här och var får vi lära känna såväl ägare som anställda, vilket gör det hela alldeles extra läsvärt. Vi får alltså en skön påminnelse om den trevliga fröken Ernst på Musikhörnan på Kungsgatan, tuffingen Erik Nyholm, som ägde Svala & Söderlund, bröderna Hegland, som hade butik på Skånegatan på Söder, och ”arga gubben”, som drev Kungsholms Skivbörs. Plus många, många fler. Här visar också Sörhuus upp sitt journalistiska förflutna genom att skriva på ett sätt som gör läsandet till en ren fröjd.

Bosse Scherman i sin affär Skivfynd Jazz & Blues.   
Skivaffären Skivfynd var ett hål i väggen på Scheelegatan 12 mitt emot Stockholms Rådhus. Den startades av Leif Collin redan 1965. Affären övertogs 1988 av Bosse som ändrade nament till Skivfynd Jazz & Blues.

Selanders öppnar 1955 ny skivbar på Vasagatan. Premiärbesökare från vänster Bertil Löfdahl,

Thory Bernhards, Ove Lind,  Bengt Hallberg, Åke Persson, Hacke Björksten.

Foto: Bengt H Malmqvist

”Stockholms Skivaffärer och skivbörsar – en 100-årig historia” kan måhända betraktas som en så kallad coffee table book, en sådan där snygg bok alltså som ligger framme på vardagsrumsbordet och som man förstrött bläddrar i då och då. Men – och det är väl så viktigt - det här är dessutom en bok som man faktiskt inte kan slita sig från när man väl har öppnat den. Den tål att studeras, begrundas, beundras och avnjutas gång på gång. Inte bara av den som råkar vara mantalsskriven i Stockholm med omnejd utan av alla musikvänner, från Ystad till Haparanda, som är eller någon gång har varit skivköpare och som vill le, minnas och påminnas. Torbjörn Sörhuus lika imponerande som smått ofattbara ansträngningar och, framför allt, det lyckade resultatet av all denna möda borde rendera i någon form av kulturutmärkelse. Om inte en staty i Kungsträdgården så i alla fall ett smärre Nobelpris!
 Jan Olsson

Klassiska

skivomslag

Charlie Parker

54 av Charlie Parkers

klassiska vinylomslag

Skivfönstret på Norrlandsgatan 18 var under 1980-talet en av Stockholms största och bästa skivaffärer. 

FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR