JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Gunnar Hoffsten. DIG Jazz presenterar trumpetaren och kompositören Gunnar Hoffsten

Gunnar Hoffsten var i mer än 60 år en aktiv musikant. Foto: Gunnar Holmberg/DIG JazzLäs även om

Monica ZetterlundBöcker

Dansorkestrar i
Linköping under

tre decennier,

Bokrecension

Stockholms

skivaffärer &skivbörsar

En 100-årig historia

Bokrecension


Här finns fler

bokrecensioner


Gunnar Hoffsten

Revival ,cd insp.2001

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte WickmanHarry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Åke Persson

Monica Zetterlund

Rune Öfwerman

Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Gunnar Hoffsten 1923-2010:

Framgångsrik musiker,

kompositör och affärsman

Den mångsidige musikern, bandledaren och kompositören Gunnar Hoffsten avled 11 september 2010, 87 år gammal. Han var föddes i Stockholm men växte upp i Linköping, där han sedan 40-talet drev en framgångsrik musikaffär.

En stor framgång blev hans komposition "Utan dej" som med titeln "I Confess" även gjorde amerikansk skivsuccé, inspalad av bl a Perry Como.


2009 kom det ut en cd där dottern Louise återförenat sin pappa med de gamla musikkompisarna. "Revival"

är den självklara titeln på skivan.


Gunnar Hoffsten, trumpetare, pianist, kompositör och musikhandlare i Linköping avled den 11 september 2010. Han föddes i Stockholm den 7 december 1923, men det var i Linköping som han växte upp och blev en framgångsrik musiker och affärsman. Hans mor lärde honom spela piano och pappan bidrog musikaliskt med att lära honom spela trumpet. Redan i realskolan var han en aktiv musiker och spelade med orkestern Roxy vid olika tillställningar och till dans.


Vann orkestertävling 1947

1946 bildade han tillsammans med tenorsaxofonisten Hans Fromholtz sin första egna orkester. Bara ett år senare var de på Nalen i Stockholm och spelade i en orkestertävling som hölls i samarbete med Orkester Journalen. Hoffstens orkester vann och juryns motivering löd: "Bra komp, jämngoda solister och trevliga arrangemang i gott utförande".

De första skivinspelningarna gjorde Gunnar Hoffstens orkester för skivbolaget Cupol 1949 och 1951. Hans egen komposition Cupol Boogie finns även med i Caprices skivsamling Svensk Jazzhistoria.

Stor framgång med Utan dej

Gunnar Hoffsten hade stor framgång 1952 med sin komposition Utan dej med text skriven av Tryggve Arnesson. Den sjöngs in av Sonia Sjöbeck ackompanjerad av Åke Jelvings orkester i maj 1952. Samma år sjöng även Ingegerd Ehn in den med Sam Samsons orkester och en av de tre systrarna i den finländska vokalgruppen Harmony Sisters, Raya Avellán, sjöng in den uppbackad av Thore Swaneruds orkester. Även Björn Skifs har fastnat för den sången och 2005 spelade han in den på skivan Decennier - sånger från en annan tid.

Det svenska musikförlaget Gehrmans sålde 1952 Utan dej till ett amerikanskt musikförlag med titeln I Confess. Den engelska texten skrevs av Jack Lawrence. Den blev en riktig hit på andra sidan Atlanten. Sarah Vaughan sjöng in den, men det var Perry Como som stod för den verkliga storsäljaren. Hans inspelning blev såldes i över 750 000 exemplar (78-varvsskivor). Hans inspelning toppade ett tag musiktidningen Billboards topplista 1953.


Gunnar Hoffsten komponerade också en del musik till svenska långfilmer, 1955 till filmen Så tuktas kärleken, 1956 till Nils Poppe-filmen Skorpan samt 1964 till filmen Älskling på vift.


Louise återförende musikerkompisarna

2001 ordnade Gunnar Hoffstens dotter Louise, känd bluessångerska, med en inspelning i en studio i Stockholm. Hon ville återförena pappa Gunnar med hans gamla musikerkompisar som fortfarande var aktiva och spela in dem innan det var för sent. Det blev en CD som kom ut först 2009. All behållning från försäljningen av den går till en fond som skall dela ut ett stipendium till en ung lovande musiker som är östgöte. Bland annat spelade de in Utan dej med Gunnar Hoffsten vid pianot och Louise sjungande den engelska texten samt Hasse Fromholtz, hans gamle vapendragare från 1946, på tenorsaxofon.


Gunnar Hoffsten var inte bara musiker. Han drev en musikaffär i Linköping sedan slutet av 1940-talet. Han var under många år artistansvarig på Frimurarhotellet i Linköping och drev nattklubben Lorry.
Björn Bärnheim  
Trumpetarmöte:

Gunnar Hoffsten &
Louis Armstrong

Gunnar Hoffsten och hans orkester spalade en period på passagerafartyget S/S Stockholm, som gick mellan Göteborg och New York. Vid ett av uppehållen i New York passde orkestern på att besöka jazzklubben Basin Street. Den kvällen spelade Louis Armstrong och hans All Stars där. Från vänster i bild Stig Evert Lampe (trummor), Roland Hoffsten (klarinett, altsax), Louis Armstrong, Gunnar Hoffsten (trumpet, piano), Hans Fromholtz (tenorsax) och Dag Wassen (kontrabas).

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR