Artiklar om aktuella musiker och grupper.
Dig! Startsidan
Övriga sidor:
Aktuellt
Jazz i Sverige
Mälarkalendarium
Diggat på skiva
Artiklar.start
Jazzhistorik
Jazznytt i tryck
Länkar

The Stoner: Tar upp jazzkampen

En av det svenska jazzårets glada skivöverraskningar har titeln Upp till kamp och kommer från The Stoner . Gruppen, som rymmer fyra av våra intressantaste jazzungdomar, kan i höst också höras under en Pulsslagsturné.

  

The Stoner. Nils Berg, Nils Ölmedal, Jon Fält och Jonas Östholm.

Foto: Magnus Jonsson


Upp till kamp (Apart) är den uppmanande titeln på The Stoners debutskiva. Men när man talar med tenorsaxofonisten och ledaren Nils Berg får man klart för sig att det inte är tänkt som ett politiskt budskap.  

 

– Nej, vi har mera sätt ur vår synvinkel som jazzmusiker, säger Nils Berg. Vi försöker kämpa  för att skapa nå´t nytt och fräscht. Att inte bara välja den musikaliskt lättaste vägen.     

 

Men Nils poängterar också att samtliga fyra i gruppen har färgats av all den tidiga musik man växt upp med och där jazzen varit en viktig del. 

 

– Börje Fredriksson, Jan Johansson, Joakim Milder, Wayne Shorter och Thelonious Monk  är några av dem som jag har inspirerats av som saxofonist och kompositör. Det är nödvändigt med referenser, både för att ha en grund och för att kunna utvecklas.    

 

Nils Berg har skrivit alla kompositioner till Upp till kamp, som inleds rätt fartfyllt för att vara en Turtle walk. Den upptakten gör att man med stort intresse tar del av den högst varierade fortsättningen, som får sin avslutning i en Guldfisktrilogi!

Musikfantasin speglas alltså även av titlarna där man i övrigt även kan glädjas av Man och maskin, Nu spelar vi opa opa och Babyboll.


Prisade medlemmar

The Stoner har funnits i två år och består i övrigt av pianisten Jonas Östholm, basisten Nils Ölmedal och trumslagaren Jon Fält. Samtliga har senaste åren samlat på sig en hel del meriter i andra sammanhang. Jonas Östholm spelade exempelvis fram till i våras i Fredrik Norén Band och ingår även i  Karl-Martin Almqvist kvartett och Oscar Schönning. I den sistnämnda gruppen är också Nils Berg medlem. Jonas, som har rötterna i Västerås, är även den senaste mottagaren av Västerås Stads Jazzpris till minne av Lars Färnlöf.  Nils Ölmedal har bland annat hörts med Per-Henrik Wallin och Joakim Milder.

 

Jon Fält är kanske den i gruppen som väckt speciellt stor uppmärksamhet senaste året, vilket också konstaterades vid vårens Swedish Jazz Celebration då han tilldelades P 2-radions Jazzkatt som Årets nykomling. Bobo Stensons trio, Fredrik Ljungkvists YunKan 5 och Johan Zachrissons grupp är bara tre av de band där man kan höra hans lyhörda, flexibla och fantasifulla trumspel.


Dags för S.F.B.

Nu får alltså The Stoner visa upp sig ute i landet på en Pulsslagsturné, som även innebär att P 2-jazzen kommer att spela in och sända en konsert. Men vad är annars på gång för gruppen?

–Vi håller på med ett projekt tillsammans med de två laptopmusikerna Forss (Eric Wahlforss) och Borg (Carl Åborg), berättar Nils. Båda kommer från hiphop- och electronicascenen och det blir en utmaning att hitta ett gemensamt sätt att göra musik när vi kommer från så olika håll. S.F.B. kallar vi oss och vi har premärgig på Forum i Stockholm 16 september. Senare i höst spelar vi bland annat på jazzfestivalen i Umeå och då tillsammans med två streetdansare..

Men innan dess ger sig alltså The Stoner ut på Pulsslagsturné.

 

Gunnar Holmberg

Artikeln publicerad i DIG nr 1/2004)


Artiklar med

musiker och grupper:

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammat

Jonas Östholm

Jon Fält

Karin Hammar
Karl Olandersson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund
Nils Berg

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Ulf Adåker