JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Jacob Karlzon. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper.

 Jacob Karlzon:

Trivs att spela libero!

Pianisten Jacob Karlzon hör till våra mest efterfrågade och uppskattade jazzsolister. Förutom att han har en egen trio är han medlem i en rad olika konstellationer och ingår i två av de grupper som i vår gör Pulsslagsturné, nämligen Double Standards och Anders Bergcrantz Quintet.

Men han är också Viktoria Tolstoys och andra sångerskors favoritpianist.

–Jag trivs i komprollen, säger Jacob. Det är som att spela libero i fotboll!


En titt i pianisten Jacob Karlzons vårkalender avslöjar att han kanske kan få svårt att få  ihop det här med alla turné– och  spelplaner.  Men som en av landet mest efterfrågade jazzmusiker är det ett ”problem” han är van att hantera. Och att få möjlighet att spela i en rad olika sammanhang ser han förstås heller inte som ett problem.

– Nej, det förstås en stor förmån, säger Jacob.   

Bland Jacobs våraktiviteter kan nämnas Pulsslagsturnéer i Svenska Jazzriksförbundets regi, där han ingår i två av de tre grupper som i vår ger sig ut och spelar på landets jazzklubbar! Det är Double Standards, med saxofonisten Cennet Jönsson, basisten Hans Andersson och trumslagaren Peter Nilsson, samt trumpetaren Anders Bergcrantz Quintet.

 

Utvidgad standardrepertoar

Double Standards har  funnits sedan 2002 och har hunnit med att ge ut två cd.

– Nu blir det kul att komma ut och presentera musiken live, säger Jacob. Tanken är också att vi skall spela in under turnén för att ge ut en liveskiva. Som namnet säger har repertoaren främst sin avstamp i standardlåtar, men vi har utvidgat begreppet till att även omfatta mera nutida kompositioner som förtjänar att ingå i den så kallade standardrepertoaren. Wayne Shorter är exempelvis en kompositör, vars melodier i högsta grad borde rymmas i den skattkistan.

– Men det finns även många svenska musiker som skrivit oerhört fina låtar och som förtjänar att spelas av fler.         

Ett skivexempel på det sistnämnda är Victoria Tolstoys My Swedish Heart (ACT), där hon tolkar  kompositioner av Börje Fredriksson,  Lars Gullin, Esbjörn Svensson, Lars Danielsson med flera. Ja, skivans pianist Jacob  Karlzon är även representerad med sin You gave me the flow.

 

Mittfältare i fotboll

Jacob har varit Victoria Tolstoys huspianist sedan slutet av 90-talet, men har också samarbetat med en rad andra sångerskor som Rigmor Gustafsson, Sofia Pettersson och Lina Nyberg. Så sent som i december gjorde han exempelvis ett duoframträdande med Lina på Nybrokajen 11, där man delade scenen med saxofonisten Karl-Martin Almqvist-pianisten Mathias Landaeus. Varför tror du att du blivit så många sångerskors favoritpianist?    

– Delvis kan det bero på att jag trivs så bra i ”komprollen”. Det är lite som att spela libero i fotboll. Man finns där och samlar upp och stöttar men samtidigt har man möjlighet att ge sig ut på lite soloutflykter. När jag spelade fotboll hemma i Jönköping var jag också mittfältare. Så det är en roll som passar mig.    

– Men sedan har jag  haft turen att få spela med bra sångerskor med stort register att uttrycka sig och som vågar ta för sig.  
     
Start för nya grupper

Jacob Karlzon  föddes alltså i Jönköping där han också inledde sina första musikstudier på Per Brahegymnasiets musiklinje.  Därefter blev det Skurups Folkhögskola och sedan avslutande studier på Musikhögskolan i Malmö, som sedan dess varit hans hemort. Och där han också främst varit engagerad i olika grupper och projekt, som i den egna trion med basisten Mattias Svensson och trumslagaren Peter Danemo. Den bildades redan 1993 och kom ut med tre cd, där den senaste Today (Prophone) släpptes 2002. Året därpå gjorde man även en Pulsslagsturné.

– Jag har legat lågt med  egna grupper under en tid, däremot har jag spelat min musik i andra sammanhang, som med danskarna Mads Vinding och Alex Riel och Human Factor with Jeff Ballard. Men nu håller jag på och skriver ny musik  för kommande grupper.

 

Förutom Pulsslagsaktuella Double Standards och Anders Bergcrantz Quintet är Tolvan Big Band och Changes, några andra sydsvenska konstellationer som Jacob jobbar regelbundet med. Men han ingår även i flera ”riksgrupper” som trumpetaren Peter Asplund Quartet och saxofonisten Håkan Broström Quartet, Den sistnämnda kvartetten bildar också grund på Håkans aktuella storbandsskiva New Places (Phono Suecia).

 

Spännande generationsmöte

I höstas inledde han ett nytt, intressant samarbete med trumpetaren Jan Allan, basisten Georg Riedel och sångerskan Sara Riedel, som får en fortsättning i Vara Konserthus 6 maj.    

– Det här projektet är dubbelt spännande. Georg Riedel har skrivit ny musik med utgångspunkt från svensk poesi, som verkligen känns fräsch. Och så är det kul med det här generationsmötet, Jan och Georg är ju två legendarer som gjort så oerhört mycket för svensk jazz och båda är fortfarande lika nyfikna och kreativa.

– En annan stor jazzsvensk som jag har förmånen att få spela med är basisten Palle Danielsson, som ingår i Håkan Broströms kvartett. Han och pianisten Bobo Stenson hör till de musiker som jag tycker lagt grunden för modern svensk jazz och också starkt bidragit till att nutida svensk jazzmusik  har så gott rykte internationellt.  Att få spela med Palle har varit speciellt inspirerande eftersom Keith Jarretts europeiska kvartett och Jan Garbarek -Bobo Stenson Quartet tidigt hörde till min favoritmusik. Palle var ju basist i båda de grupperna.      


När DIG pratar med Jacob Karlzon i mitten av januari är inte alla vårplaner definitiva. Men klart är att  det även blir en hel del internationella spelningar bland annat med Viktoria Tolstoy i Tyskland och Schweiz.

– Sedan ser jag fram mot några festivalframträdanden med Peter Asplund Quartet, däribland på Rochester Jazz Festival i New York och Jazz Baltica i Tyskland. Och nu i februari kommer jag, basisten Hans Andersson och trumslagaren Rasmus Kihlberg att delta på en festival i Skottland.


Text och foto: Gunnar Holmberg

( Artikeln publicerad i DIG nr 1/2007) 

Diggat

Jacob Karlzon


DIG recenserar skivor
med Jacob Karlzon
Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna


DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket

DIG-artiklar om

musiker och grupper:

Amansa Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bengt Hallberg

Bent Persson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Benny Golson

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Dave Brubeck

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gunnar Hoffsten

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Harry Arnold

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martin Sjöstedt

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Henrik Wallin

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Rolf Carvenius

Sammy Rimington

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


).

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR