JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Ewan Svensson. Artiklar om aktuella musiker och grupper

Ewan Svensson:

Jazznavet i Falkenberg

 Ewan Svensson har sedan början av 90-talet hört till landets främsta jazzgitarrister. Under lika lång tid har den västkustbaserade musikanten hållit igång egna grupper, vilket bland annat resulterat i 10-talet cd.

 Men dessutom ingår Ewan i en rad andra jazzsammanhang, som i Jan ”Loffe” Carlssons & his Playmates ( Artikeln publicerad i DIG nr 2/2005).

Aktuell skiva 2017 : Sometime Ago.Läs DIG-recension

Musikhögskolan tände jazzintresset

Men jazzen kom in relativt sent i Ewans musikliv.

– Ja, när jag började spela gitarr i tioårsåldern var det förstås pop och rock som gällde, berättar Ewan. I några år spelade jag också på  heltid i ett dansband. Jag var från början helt självlärd, men sökte och kom in på Musikhögskolan i Malmö där jazzintresset tändes. Inte minst tack vare en lärare som Bosse Sylwén, som förresten kommer med sitt ”gitarrstorband” till Falkenbergs Jazzdagar i sommar. Det var också vid den här tiden jag började lyssna på gitarrister som Barney Kessel och Jim Hall

 

Efter musikstudierna höll Ewan igång flera olika jazzgrupper, bland annat tillsammans med saxofonisterna Cecilia Wennerström och Håkan Broström.

 

– Men jag hade också blivit alltmer intresserad av att skriva musik och det lockade att ha ett eget band där jag kunde få möjlighet att spela låtarna. Så 1984 startade jag en trio, som senare utökades till en kvartett. 1987 fick jag sedan chansen att bilda en trio som skulle göra en svensk turné tillsammans med den polske saxofonisten Zbigniew Namyslowski. Men det blev ett flerårigt samarbete med spelningar på klubbar, festivaler, radio och TV över hela Europa!

 

ESQ på Frankriketurné

I Ewans olika trio- och kvartettkombinationer har trumslagaren Magnus Gran hela tiden varit en fast klippa. Rytmpartners har varit basisterna Palle Danielsson, Matz Nilsson och Yoshito Mori. I kvartettsammanhang har saxofonisten Ove Ingermarsson varit den självklara fjärde medlemmen.

Men i det senaste projektet, Ewan Svensson New Quartet,  lanseras istället den franske pianisten Antoine Herve. Dessutom också sångerskan Linda Pettersson , som sjunger Ewans kompositioner med texter av Dave Castle.

 

ESQ med Linda Pettersson har under våren framträtt  på svenska scener, bland annat Fasching i Stockholm, och är i höst inbokad såväl i Frankrike som Japan, Då man också släpper en ny skiva.

 

–Det här samarbetet har fungerat perfekt från början, säger Ewan. Min tanke var först att Linda även skulle sjunga en del standardlåtar, som jag själv tycker mycket om att spela. Men i det här sammanhanget vill Linda hålla sig till vår originalrepertoar.    

 

Musikaliska Akademiens pedagogpris

Under alla år har Ewan också varit starkt engagerad som musikpedagog. Vilket resulterade i att han förra årskiftet av Kungl. Musikaliska Akademien tilldelades  ett pedagogpris på 25 000 kronor

– En enormt oväntad och glad överraskning! Jag visste inte ens att det fanns ett sådant stipendium, som man heller inte söker själv. Det var verkligen uppmuntrande och stimulerar till en fortsättning. I sommar håller jag exempelvis traditionsenligt en jazzkurs utanför Falkenberg, där 30-50 deltagare i alla åldrar trimmas i improvisation.      


Den här veckolånga jazzkursen följs direkt av Falkenbergs Jazzdagar där Ewan Svensson trio under femton somrar har svarat för huskompet, Så också 19-22 juli då Miriam Aïda, Putte Wickman, Ken Peplowski och Jan Lundgren hör till gästsolisterna.

Gunnar Holmberg 

(artikeln publicerad i DIG nr 2/2005)   

  


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna


Artiklar med

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Ann-Sofi Söderqvist

Artie Shaw

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson
Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammat

Jonas Östholm

Jon Fält

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Skivor med Ewan Svensson
Allt är rytmiskt, harmoniskt 
och  melodiskt raffinerat!

Ewan Svensson
Sometime Ago
(ESM Prod./ info@esm-prod.com )

Det är märkligt, att det inte talas mer om gitarrägare Ewan Svensson från Falkenberg. Åtminstone bland oss vanliga jazzkonsumenter. Musikerna, både här hemma och lite varstans i utlandet, känner förstås till honom mycket väl. Fråga Randy Brecker, Harry Allen, Håkan Broström, Palle Danielsson, Jan Lundgren, Scott Hamilton, Ove Ingemarsson, Yasuhito Mori och Uffe Andersson till exempel! Anledningen till den anspråkslöse Ewans relativa anonymitet är förstås, åtminstone delvis, att han har vägrat att flytta till Stockholm för att kontinuerligt synas och höras på de ställen det skrivs och talas om. 

Ett annat skäl är att han har ägnat åtskillig tid åt att vara pedagog och arrangera sina populära Falkenbergs Jazzdagar en gång om året. Fast då och då ger han sig i alla fall ut i världen och visar upp sig. Han har, till exempel, gjort succé i Japan! Och faktiskt även lite här och var ute i Europa. På senare år har han dessutom farit runt på våra svenska jazzklubbar som en av Janne ”Loffe” Carlssons ”Playmates” och tillsammans med sin begåvade dotter, sångerskan Hannah Svensson. Några skivor, faktiskt bortåt 20 stycken, har det också blivit mellan varven. Varav ett par kritikerhyllade sådana på senare tid i sällskap med Hannah.

”Sometime Ago” låter oss ta del av Ewan Svensson helt på egen hand. Hemma i sin studio har han, utan pretentiösa förberedelser och konstfulla arrangemang, lekt med ett knippe outslitliga standards hämtade ur den amerikanska sångboken. Och här och var har han i efterhand, varsamt och med osviklig smak, lagt till en och annan extra stämma, som gör att han således spelar duett med sig själv. Bland de 13 melodier Ewan har valt som underlag för sina högst hörvärda tonbroderier kan nämnas Hoagy Carmichaels vackra ”Skylark”, Jimmy van Heusens ”I Thought About You” och ”Here´s That Rainy Day” och Robin Raingers ”If I Should Lose You”. Men det bästa kommer till sist: Bill Evans och Miles Davis ”Blue in Green”, en klassiker som dök upp för första gången på Miles odödliga album ”Kind of Blue”. Ewan ger den helt egen och mycket personlig tolkning.

Så här lycklig tror jag inte att jag har blivit av en gitarrplatta sedan jag inhandlade Joe Pass första soloalbum på Pablo-etiketten för drygt 40 år sedan! Ewan Svensson är, precis som Pass var det, en virtuos av högsta och ädlaste dignitet. Det mesta tycks gå så lekande lätt och inte för ett ögonblick smakar det uppvisning. Och allt är så rytmiskt, harmoniskt och melodiskt raffinerat att man blir riktigt överlycklig.
”Sometime Ago” borde ingå i standardutrustningen på varje musikskola där det undervisas i gitarrspel. Och att alla jazzgitarrister snarast bör införskaffa albumet är en självklarhet!
2017 års bästa svenska jazzalbum?

Jan Olsson

Läs mer om Ewan Svensson i intervju ovan


Spännande, svängigt
och skönt duosamarbete,
Two Generations

Hannah & Ewan Svensson
For You
(Dragon/Border)
r
Det första duoalbumet med gitarrspelande Ewan Svensson och hans minst sagt begåvade, sjungande dotter Hannah, ”Some Favorite Things”, som kom för ett par år sedan, möttes med applåder och lovord av en enig kritikerkår. Nu är det dags för en ny leverans, och ingen lär bli besviken. ”For You” är faktiskt ännu bättre.

Att Ewan är en av vårt lands mest personliga och hörvärda gitarrister, vet vi sedan länge. En rad förnämliga skivor på Dragon-etiketten med trio och kvartett är bevis nog. Men att höra honom tillsammans med Hannah är något alldeles speciellt, eftersom han här får anpassa sina uttrycksmedel på ett lite annorlunda sätt. Med sin imponerande teknik och rytmiska säkerhet gör han naturligtvis det alldeles utmärkt. Men vad som framför allt frapperar är det intuitiva samarbete som förmodligen hade varit omöjligt, om det inte hade varit så att Ewan och Hannah hade känt varandra utan och innan. Dessutom märker man också en innerlig respekt och värme i det musikaliska umgänget.

Hannah är säkerheten själv. Hon intonerar oklanderligt och har en skön känsla för de texter och melodier hon framför. Och hon är – i motsats till en del av sina kollegor – en genuin jazzsångerska, som vågar chansa och ta ut svängarna ordentligt. Hennes ordlösa improvisationer, som hon klädsamt ransonerar, är perfekta, och blir extra roliga att ta del av med Ewans lyhörda, snabba och effektiva gitarrkommentarer.

Av albumets 14 nummer kan elva med lite god vilja betraktas som jazzstandards, medan Hannah och Ewan har bidragit med varsin egen låt och förfärdigat en tillsammans. Ewans bidrag, den halsbrytande ”Short Talk”, har vi tidigare hört på två av hans egna plattor, Meeting” från 1996 och ”Streams” som nådde oss några år senare. Men den har aldrig tidigare låtit som den gör här. Helfestlig! Minst känt av ”standardnumren” är måhända ”Better Than Anything”, som den gamle Kingston Trio-basisten/gitarristen Buck Wheat skrev tillsammans med sin kollega Bill Loughborough. Men bäst är ändå trion Leonard Bernstein-Betty Comden-Adolph Greens vackra ”Some Other Time” ur 40-talsmusikalen ”On the Town”.     

”For You” är en spännande, svängig och skönt annorlunda platta som livligt rekommenderas.

Jan Olsson

Läs intervju med Hannah Svensson

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR