JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Rigmor Gustafsson. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper.

Rigmor Gustafsson:

Längtar alltid hem till Värmskog!


 Rigmor Gustafsson kan ständigt höras på olika svenska och internationella scener och festivaler. Men det hon mest ser fram mot är den årliga kyrkokonserten med systern Christina i värmländska födelsebyn Värmskog.

 

When You Make Me Smile".

DIG Jazz recenserar Rigmor Gustafssons senaste skivor.

Efter den senaste skivsuccén med pianisten Jacky Terrasson Trio är Rigmor Gustafsson en efterfrågad artist på såväl svenska som utländska jazzfestivaler. Så i sommar kan hon höras i Haparanda, Sandviken. Stockholm, Arvika och Svabensverk. Dessutom på jazzfestivalen i franska Nice, för att ta ett exempel.

 

Men när man talar med Rigmor talar hon med alldeles speciellt entusiasm och värme om den kyrkokonsert hon 26 juni ger i värmländska födelsebyn Värmskog.

–Jag bodde där fram till dess jag började på Musikhögskolan och jag har fortfarande kvar mitt föräldrahem i Värmskog, berättar Rigmor. Så snart jag var varit borta en tid längtar jag tillbaka  och tar också vara på varje chans att komma ”hem”.Därför har det blivit en kär, årlig tradition med den här konserten i Värmskogs kyrka.

– Speciellt roligt är det att jag gör den tillsammans med min syster Christina, som är jazzsånglärare på Södra Latin. Sedan är Magnus Lindgren med och han brukar ha med sig alla sina instrument och får leka hur fritt som helst. Han brukar ha lika kul som vi under de här konserterna, som bjuder på en mycket blandad repertoar.     

 

Dags för ny guldskiva?

Rigmor gör fler framträdanden på hemmaplan i sommar. 27 juli deltar hon i en allsångskonsert i Ransäter och 5 augusti är det dags för Arvikafestivalen Jözzejassen. Där hennes medspelare är pianisten Daniel Tilling, basisten Christan Spering och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Samma trio har hon med sig vid Kalottjazzen i Haparanda/Torneå 30 juni och Svabensverk  27 augusti.

 

I Sandviken/Högbo Bruk 2 juli och Stockholm Jazz Festival 19 juli har Rigmor istället sällskap av fransk/amerikanske pianisten Jacky Terrasson och hans trio, som också spelade en viktig roll på skivan Close to you (ACT/Amigo). Den hade redan i januari sålt guld och var Grammisnominerad. Nyligen släpptes också The Ballad Collection (Prophone), som är en samlings-cd från åren 1996-2000. Är det då någon ny skiva på gång?

– Jag har börjat skriva på en del nya saker. Men än så länge finns inga färdiga planer. Får se vad som händer efter septemberturnén med Jacky Terrrasson trio.      

 

Den turnén i börjar i Holland, fortsätter till Norge och avslutas i Sverige. Där hittills konserthusen i Göteborg, Västerås och Stockholm är inbokade.

Gunnar Holmberg

(Artikeln publicerad i DIG n2/2005)

 


Rigmor Gustafsson;

Jazzade med Jacky

Rigmor Gustafsson är vår just nu hetaste jazzsångerska. Framför allt satte skivan "I will wait for you" fart på karriären. Nu har hon också Grammisnominerats för sin cd "Close to you," där hon samarbetar med pianisten Jacky Terrasson.


Rigmor Gustafsson har i flera år hört till våra mest uppmärksammade sångerskor och har också bakom sig flera hyllade, egna skivor. Men I will wait for you (Act/Amigo) satte ordentlig fart på karriären. Den såldes snabbt i 30 000 exemplar vilket får ses som en jättesuccé för en jazzskiva. Dessutom erhöll den tidigt i Tyskland en Jazz Award. En del i framgången har även producenten Nils Landgren, som förstås även bidrar med trombonspel och sång.

 

Skivan banade väg för ett  omfattande turnéprogram i somras, med en rad framträdandenpå festivaler såväl i Sverige som i övriga Europa. Dessutom hann hon med flera spelningar i typiska svenska sommarmiljöer, som Trosa, Nösunds Värdshus på Tjörn och Blidösundsbåten.

 

Inspelning i Frankrike

Den mest spännande händelsen inträffade dock 24-27 juli i franska Montpeille. Där spelade nämligen Rigmor in sin senaste skiva tillsammans med den fransk-amerikanske världspianisten Jacky Terrasson och hans ordinarie trio med basisten Sean Smith och trumslagaren Eric Harland.

 –Det var väldigt kul och gick också mycket bra berättar Rigmor. Vi lärde känna varandra förra hösten då vi deltog på en gemensam turné i Tyskland. Vi svarade båda för egna avdelningar men brukade förenas i de avslutande låtarna. Där det visade sig att vi musikaliskt fungerade väldigt bra tillsammans. Så när det var aktuellt med inspelningen av min nya skiva tog jag kontakt med Jacky och han svarade ja direkt, men under förutsättning att han kunde lösa det kontraktsmässigt med sitt skivbolag Blue Note. Det brukar vara svårt men han lyckades faktiskt.

 

Dionne Warwick –och jazzigare!

Jacky  Terrasson har hört till de mest efterfrågade pianisterna sedan han 1993 vann mycket prestigefyllda Thelonious Monk International Jazz Piano Competition, då förresten Brad Mehldau blev tvåa! Sedan dess har han bland annat släppt sex egna cd på Blue Noteetiketten. Han var också ett av de stora affischnamnen vid förra årets Swedish Jazz Celebration i Berwaldhallen.


De förra skivan rymde varm, melodisk musik där utgångspunkten var mycket vackra sånger. På den nya, I Close to you (ACT/Amigo) har Rigmor valt melodier som sjungits av Dionne Warwick, däribland förstås en hel del av Burt Bacharach.

–Men den här känns jazzigare än den förra, tycker Rigmor.


Att den föll jazzens Grammisjury i smaken är bevisat. Close to you är nämligen en av fem skivor som nominerats i jazzkategorin till Grammisgalan 7 februari.

Gunnar Holmberg 

(Artikeln publicerad i DIG nr 1/2004)

DIG skriver om

aktuella skivor med:


Rigmor GustafssonViktoria TolstoyLäs även om

Monica Zetterlund
Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica ZetterlundSkivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat

skivspecial

Skivrecensioner

samlade med svenska
jazzprofiler/band:

Lars Gullin

Berndt Egerbladh

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Filip Jers

Goran Kajfes

Daniel Karlsson

Jacob Karlzon

Roland Keijser

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Isabella Lundgren

Jan Lundgren

Norrbotten Big Band

Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson

Viktoria Tolstoy

Tonbruket

Magnus Öströmm

DIG Jazz recenserar skivor med Rigmor Gustafsson
Begåvade melodier.  Och, som alltid,
naturlig, skön och välbalanserad sång

Rigmor Gustafsson

When You Make Me Smile
(ACT/Naxos)
  
Rigmor Gustafsson från Värmskog har i och med ”When You Make Me Smile” begått sitt sjätte album på den tyska ACT-etiketten. På det första, som kom 2003, hade hon sällskap av Nils Landgren och Fläskkvartetten. För det andra, som nådde oss ett par år senare, och på vilket hon tillsammans med Jacky Terrassons trio hyllade kollegan Dionne Warwick, belönades hon med sin första guldskiva. Den här gången har hon lierat sig med självaste Dalasinfoniettan under Jonas Nydesjö. ”Det är en dröm som har gått i uppfyllelse”, säger Rigmor.
 
Liksom på ”Alone with You” har Rigmor Gustafsson på egen hand skrivit nästan all musik och text. Lite hjälp här och var har hon dock fått av Tomas Bäcklund och Ollie Olson. Dessutom har hon, av någon outgrundlig anledning, lånat in Marvin Hamlischs och Carole Bayer Sagers ”Nobody Does It Better”, som Carly Simon sjöng för bortåt 40 år sen i en James Bond-film. För arrangemangen svarar Magnus Lindgren, Erik Arvinder och Calle Rasmusson och för de tämligen sparsamma jazziga bakgrunderna svarar, som så många gånger förr, pianisten Jonas Östholm med assistans av bland andra Magnus Lindgren, Patrik Skogh, Karin Hammar och Max Schultz. 
Rigmors melodier är förstås begåvat hopsnickrade - både trevliga och öronvänliga. Till övervägande delen består de av ballader, och då och då har hon inflikat lite bossa och bluessmak. Inga försök till något sensationellt, vilket förmodligen inte var meningen heller. Men arrangemangen känns faktiskt lite väl strömlinjeformade och välpolerade emellanåt för att det ska bli riktigt roligt. Allra bäst är titellåten, till vilken orkestreringen har gjorts av Lindgren.
 
Sången är lika naturligt skön och välbalanserad som alltid när Rigmor Gustafsson står vid mikrofonen. Men särskilt mycket jazz blir det sällan. Östholm får dock visa upp sig ett par gånger och Lindgren gör några klarinett- och flöjtinpass. Och i ett nummer, ”Let It Go”, dyker Eagle-Eye Cherry upp bredvid Rigmor. Det känns friskt. Han hade gärna fått vara med lite mer.
 
Som så ofta annars när det gäller sångskivor skulle det vara värdefullt om man bifogade ett texthäfte. Det skulle förenkla lyssnandet och kanske ge en eller annan dimension ytterligare.
Jan Olsson


En hisnande och äventyrlig njutning

Rigmor Gustafsson

radio,string,quartet,vienna

Calling You

(ACT/Bonnier Amigo)

 

Sedan ”Close to You” för drygt fem år sedan har det varit lite ”på stället marsch” för Rigmor Gustafsson. Men nu har hon tagit ett rejält skutt framåt-uppåt igen och antagit nya utmaningar. En av dessa utmaningar, och den största, är givetvis samarbetet med radio.string.quartet.vienna (ja, det ska skrivas och stavas så), som på papperet kan se minst sagt marigt ut, men som i realiteten fungerar alldeles utomordentligt. Stilbrott? Javisst, och härliga sådana dessutom.

 

Samarbetet med den wienska stråkkvartetten är förmodligen en utmaning både för musikanterna och för Rigmor. Det är det som gör att det känns så spännande. Nästan lite som när Anja Pärson nyligen gav sig utför backen i OS. Kommer det att hålla, eller ska hon stå på nosen?

 

Rigmor står inte på nosen (vilket Anja gjorde), och det märks tydligt att hon njuter av färden, även när den är som mest halsbrytande i sina både rytmiskt och harmoniskt intrikata stråkarrangemang. Med sitt mod och kunnande, sin noggrannhet och sitt aldrig svikande omdöme kombinerad med oförfalskad leklust gör hon den till en både hisnande och äventyrlig njutning. Såväl för lyssnaren som för henne själv, verkar det som.

 

Fyra hemsnickrade alster, en gammal standard (”Makin´ Whoopee”), lite Bacharach, Paul Simon, Stevie Wonder och Richard Bona har Rigmor och r.s.q.v. samsats om plus Charles Mingus och Joni Mitchells ”The Dry Cleaner from Des Moines”, Bob Telsons magiska ”Calling You”, från Oscars-nominerade filmen Bagdad Café. Samt på sluttampen ”Ack Värmeland du sköna”.

 

Om det är jazz eller inte som Rigmor Gustafsson och hennes österrikiska vänner hänger sig åt på ”Calling You”har jag ingen aning om. Och det kan förresten kvitta.

Jan Olsson


Rigmor Gustafsson

Alone with you

(ACT)

 

Efter att väl tolkat den amerikanska sångboken, utforskat klassiska jazzlåtar, hyllat sångerskekollegan Dionne Warwick och kompositören Michel Legrand  antar Rigmor Gustafsson utmaningen att  presentera sina egna kompositioner och texter. Alone with You (ACT) är titeln på hennes nya cd, där hon svarar för all musik och de flesta texterna. Ett steg som inte är speciellt oväntat, på sina allra första skivor, som In the Light of Day och Plan #46 (Prophone), svarade Rigmor för en stor del kompositionerna.

 

Det var 1997 Rigmor kom med sin debut-cd och hon har sedan dess fortsatt att meritera sig som en av våra allra mest hörvärda sångerskor. Och den nya skivan bekräftar de goda intrycken från tidigare skivor och liveframträdanden med såväl mindre grupper som storband. Rigmor är en utsökt jazzsångerska, som i mina öron gör sig allra bäst i mera påtagliga svängnummer. Två sådana exempel här är kluriga Special effects, som blivit en favorit, och Don´t do it in here där hennes lätta, naturliga och avspända sång är verkligt övertygande. Ett kännetecken är också känslan för texterna och Rigmor är givetvis inte mindre trovärdig när hon nu förmedlar sina egna ord, som i mera stillsamma låtar som inledande In my world, Still och avslutande titelspåret Alone with you. 

 

Det allmänt goda intrycket förstärks av Rigmors fyra medmusikanter, dvs  gitarristen Max Schultz, pianisten Jonas Östholm, basisten/producenten  Lars Danielsson och  trumslagaren Eric Harland. Framför allt imponerar Jonas Östholm, som hela tiden lyhört stöttar Rigmor och också bjuder på flera delikata solon. Jag har nu i några år väntat på att Jonas skall komma med en egen skiva och hoppas att den snart är på gång. Ja, på skivans pluskonto lägger man också gärna Max Schultz, som svarar för några engagerade och effektiva gitarrsolon.

 

Rigmor har på sina senaste skivor visat upp olika sidor av sin personlighet, som dock inte alls avspeglats på skivomslagen. Det är förstås helt OK att ett skivmärke har en sammanhållande och igenkännlig  profil, men  de strikt mallade utgåvor som tyska ACT samlar under den allmängiltiga vinjetten Vocal Jazz väcker ingen nyfikenhet.

Gunnar Holmberg


Rigmor Gustafsson        

Sings The Music Of Michel Legrand

On My Way To You

(ACT)


Rigmor Gustafssons sång blir mer och mer övertygande. När hon nu har tytt sig till fransmannen Michel Legrands finstämda melodier kan det inte bli annat än succé. Hennes framtoning griper tag in i minsta detalj och det är härligt att höra en sångerska som väljer ett material där melodi och text passar artisten i alla avseenden. Jag garanterar att den här sobra skivan får respons i lyssnarleden. Varligt och mycket charmigt gör Rigmor materialet all rättvisa. Legrands melodier har en given klass men Rigmor får även in ett eget mjukt sound.

I sin omgivning har Rigmor musiker som minutiöst anpassar sig till de känslolägen som tonar fram. Jonas Östholm, Västerås senaste tillskott till den svenska pianoeliten, är en delikates. Vad månde bliva ? Kollegan Daniel Tilling, som är med i fem nummer, är också en tillgång.


Gästspelar gör trombonisten Nils Landgren och Magnus Lindgren som dubblerar med tenor och barytonsax. I melodifloran finns bland annat The Summer Knows, What Are You Doing The Rest Of Your Life ? You Must Believe In Spring, Once Upon A Time och One At A Time.
Göran Olson


Rigmor Gustafsson

Ballad Collection

(Prophone)

 

Prophone gav ut tre cd med Rigmor Gustafsson mellan 1997 och 2000. De två första, ”In the Light of Day” och ”Plan #46”, producerade Rigmor själv under den tid hon levde och studerade i New York, medan den tredje, ”Live”, gjordes sedan hon återbördats till vårt land. Ur dessa tre album har man nu valt ut tio ballader. Fyra av dem har Gustafsson själv som kompositör, och speciellt hennes ”Winter Poem”, med text av Fredrick Morgan, är mycket hörvärd.
Annars tycker jag mest om de tre numren från ”Live”-albumet, på vilka Rigmor backas upp av tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist, pianisten Jacob Karlzon, basisten Hans Andersson och trumslagaren Jonas Holgersson. Inte bara för att Rigmor tycks trivas så gott just i det sällskapet utan också för att de blågula musikanterna är överlägsna sina amerikanska kolleger. Jacob Karlzon, till exempel, är fullständigt lysande i ”All the Things You Are”.

 

Den som inte har Rigmors Prophone-plattor kan på det här viset få några smakprov ur var och en av dem utan att behöva köpa alla tre. Men ännu angelägnare är Rigmors bägge senaste skivor, på Act-etiketten. I all synnerhet Burt Bacharach-hyllningen ”Close to You”, som enligt mitt tycke var förra årets bästa svenska jazzplatta.

Jan Olsson

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian BuczekKlassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR