JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Nils Janson. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper

Nils Janson. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Åke "Kometen" Persson

Monica Zetterlund

Rune ÖfwermanSe aktuella

DIG-recensioner

Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar
93 skivomslag
med Lars Gullin.

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Filip Augustson

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Fredrik Norén, tp.SJO

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek

Nils Janson:

Trumpetare som

hör hemma i två läger

Nils Janson är en trumpetare som efter mångåriga jazzstudier och bland annat sju år med Fredrik Norén Band gjort skivdebut med egen kvartett. Men han spelar även rock med Borlängebandet Mando Diao, vilket innebär att han för möta en helt annan, och större, publik.

(Intervju gjord sommaren 2009)

Aktuella skivor med Nils Janson

En av de unga trumpetare som alltmer låter tala om sig är Nils Janson. Född 1978 och uppväxt i Sandviken, men bosatt i Stockholm sedan 1999.

Dit kom han när han började studera vid Kungliga Musikhögskolan. Gräver man djupare i historien hamnar man på den kommunala musikskolan i Sandviken och på jazzgymnasiet i Gävle.

 

Vad hände sedan?

Jag började på Skurups Folkhögskola. Var faktiskt enda trumpeteleven där. Därför blev det inte så mycket trumpetlektioner, det blev mest spel. Med jag tog en del lektioner för trumpetaren Anders Gustafsson i Malmö. Men det blev mycket jazzspel för Karl-Martin Almkvist innan han flyttade till Stockholm. Andra lärare var Fredrik Carlqvist och Mulle Holmqvist. Det var en jättebra tid på Skurup. Där utvecklades och mognade jag musikaliskt under två år.

 

Du kom sedan till Stockholm där du fortfarande bor.

– Jag kom in på Musikhögskolan hösten 1999 vilket gav mig enormt mycket. Under de fyra år som jag studerade där kom jag att träffa många musiker och jag fick kontakter i branschen. Jag hade bland annat Ulf Adåker, Is Rojas Alvaro, Örjan Fahlström, Gustavo Bergalli och Magnus Broo som lärare.

–Jag hade också undervisning av klassiske trumpetaren Urban Ericsson som lärde mig andningens betydelse. Han fick mig att förstå att det var luften som skulle göra jobbet och inte läpparna. Alla bidrog till att jag trivdes där. Jag kom också i kontakt med trumslagaren Fredrik Norén vilket ledde till att jag började i hans band efter trumpetaren Anders Garstedts bortgång.

 

Där stannade du i sju år,

vilket väl också innebar många turnéer, även utanför Skandinavien?

–Ja, vi var i USA tre gånger och spelade i Texas, New York och Colorado. Bandet var också i Brasilien, Chile och Argentina. I Buenos Aires hade bandet Gustavo som ”hjälpreda”.

Fredrik ordnade också spelningar i Malaysia, Indien och Djakarta. Han brinner verkligen för sitt band. När jag kom till bandet var Jonas Kullhammar tenorist, Daniel Tilling spelade piano och Torbjörn Zetterberg var basist. Peter Fredman kom sedan in som saxofonist och Martin Höper ersatte Torbjörn som basist. Det var kul att få komma till Fredriks band, jag kom helt enkelt in i proffslivet på direkten.

 

Du har naturligtvis haft inspirationskällor, nämn några.

– Bland de svenska som jag haft och har finns Gustavo Bergalli och Magnus Broo som jag fick lektioner av redan när jag gick på jazzgymnasiet i Gävle. Bland de utländska finns Freddie Hubbard, som jag haft i omgångar och lyssnar på just nu. Jag tycker också om Fats Navarro och Kenny Dorham, båda var starka personligheter. Miles finns även med. Av dagens svenska trumpetare uppskattar jag Peter Asplund, Bosse Broberg, Magnus Broo, Mårten Lundgren, Karl Olandersson och Emil Strandberg.

 

Förhållandet till rockmusik hur är det?

– Jag spelar rock med Borlängebandet Mando Diao . Från början var jag bara inne på ren jazz men det finns positiva saker även inom rock trots att det inte blir så mycket improviserade solon. När man kommer hem från en turné kastar jag mig över jazz.

–Det är roligt att spela på stora arenor med en stor publik. När vi framträdde på Rock am Ring i Tyskland var det sjuttiotusen i publiken. Med Mando Diao har jag också spelat i  Spanien, Japan, Österrike och Schweiz. Kalifornien har vi även varit i. Med i bandet är tenoristen Nils Berg.

 

Du kom ju i våras ut med din kvartett-cd "Debut" och spelade även en
framträdande roll i gruppen YS&H och cdn "Young, Shy & Handsome".

Vad har du på för planer den närmaste framtiden?

– Naturligtvis vill jag hålla igång min egen kvartett med pianisten Jonas Östholm, basisten Nils Ölmedal och trumslagaren Peter Danemo. Hösten 2010 är vi exempelvis inplanerade för en Pulsslagsturné på landets jazzklubbar.

–Peter hade jag även som lärare på Skurup. Vi har gjort uppskattade spelningar på Glenn Miller Café, Nefertiti och på Fasching. Jag spelar också med Linus Lindbloms grupp och ingår i Klas Lindquists Nonet. Gitarristen Hans Olding är en annan musiker jag har nära samarbete med, bland annat framträder jag tillsammans med hans kvartett på festivalen Landet Jazz i Stockholm 10-11 juli.


Ditt senaste skivköp?

-Det är gitarristen Erik Söderlinds platta där han hyllar Jimmy Smith

tillsammans med Kjell Öhman och Magnus Lindgren.

Text:Göran Olson

Foto: Gunnar Holmberg

 

Aktuella skivor med Nils Janson
Personlig finlirare med

varm ton och lyrisk frasering
Nils Janson          

Alloy
(Found Your Recordings/Plugged Music)
 
Trumpetaren Nils Jansson är en av landets mest hörvärda trumpetsolister. Grunderna till jazzspel lades i Sandvikens kommunala musikskola och följdes upp vid Vasaskolans jazzlinje i Gävle. Efter studier vid folkhögskolan i Skurup väntade Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där kom han snabbt i kontakt med professionella jazzmusiker av dignitet. En viktig inköpsport blev trumslagaren Fredrik Noréns Band där saxofonisten Jonas Kullhammar också ingick. Fredriks band var en  unik plantskola för unga musiker.
 
Där inleddes Nils vida odysséer som har fört honom runt om i alla världsdelar. Med jazzgrupper och grupper lite på sidan av jazzens domäner. Dit hör Borlänges stolthet rockbandet Mando Diao. Storbandsjazz av klass spelar han med Stockholm Jazz Orchestra. För närvarande hörs han med Gina Dirawi på Stockholms stadsteater i Hasse & Tage-musikalen Donna Juanita. Kollar man in Spotify visas att Nils har en miljon lyssningar! Men tiden har även räckt för Nils att göra sin tredje skiva i eget namn. Välproducerad och snyggt designad.
 
Med i hans kvartett är pianisten Jonas Östholm. Trumslagare är Sebastian Ågren och basist är Per-Ola Landin. Alla skivans musiker visar en respektingivande konstnärlig ådra med tydlig personlighet. Nils varma ton och lyriska fraser sätter en sober prägel på musiken. Han är en finlirare och skapar en förtrolig atmosfär i de improviserade linjerna. Hans kompositioner skapar också stämning.
 
Pianisten Jonas Östholms läckra spel är värd all beundran och förstärker hemstaden Västerås rykte som en pianostad av klass. Bland Jonas äldre föregångare kan nämnas, Monica Dominique, Bobo Stenson och Esbjörn Svensson. Per-Olas bas ger en förnämlig groove. Hans solospel skall också framhållas. Sebastians flexibla trumspel alstrar också energi.

Göran Olson


Härlig jazzfeeling och

självständig framtoning

Nils Janson               

Excavation

(Found Your Recordings/Plugged))

 

Nils Janson, är en av den unga svenska jazzens mest begåvade trumpetare. Här på sin andra skiva i eget namn tar han ett stort steg in i landets toppskick.


I många år var han i Fredrik Noréns Band, som har varit en optimal skola för unga musiker som utvecklats till toppmusiker. Mellan varven medverkar han bland annat i Klas Lindqvist Nonet, Stockholm Jazz Orchestra, Bernt Rosengrens grupp och Young, Shy & Handsome (YS&H). Han har också hörts med rockbandet Mando Diao.  Men här är det potensfull jazz som vankas i egna kompositioner. Jag vill kalla det här för Nils break med toppspel som han visar upp skivan igenom.

   

Nils är ingen drivhusprodukt. Han har en seriös attityd som växt sig allt starkare från år till år. Han har hela tiden haft klart för sig vad han vill syssla med. Det ligger en härlig jazzfeeling i spelet som bidrar till den självständiga framtoningen. Nils är en lyriskt inriktad musiker med en vacker sval ton som signum. När jag hör de klara välkonstruerade trumpetlinjerna går en tanke till Gustavo Bergalli men Freddie Hubbard  har säkert också avlyssnats.


Jonas Östholm är pianist. Basist är Nils Ölmedal. Trummor spelas av Peter Danemo. Tomas Eby finns med som congaspelare och percussionist vilket ger spelet stadga och inspiration. Sammantaget en homogen kompgrupp där även de solistiska begivenheterna skall lyftas fram. Under hösten gör gruppen en Pulsslagsturné, sedan väntar Tyskland.

Göran Olson


Visar på mognad och

konstnärlig känsla
Nils Janson

Debut
(Found You Recordings)

Efter ett antal år som medlem av Fredrik Norén Band gör nu trumpetaren Nils Janson sin skivdebut under eget namn vilket även återspeglas i skivtiteln. Som medspelare har han pianolöftet Jonas Östholm, basist är en annan coming man, Nils Ölmedal. Trumslagare är rutinerade Peter Danemo. All musik har passerat Nils hand.

Redan den inledande Slow Party för med sig en bris av fräsch morgonluft som håller i
sig plattan igenom. Nils visar mognad där hans konstnärligt subtila känsla visar att han är en nutida improvisatör som bör följas upp i fortsättningen. Linjerna är tydliga och görs med en bra tonkvalite – tidigare har tonen varit sprödare.

Gruppen kring Nils är mycket inspirerande. Jonas är väl minst sagt ett fynd. Här befästs
Västerås rykte som en plantskola för högklassiska pianister - tänk bara på Bobo och Esbjörn. Det finns ett lugn i hans agerande som inger stabilitet och skärpa. Han är i likhet med de andra i kompet lyhörd och följsam till Nils vandringar vilket ger musiken en genuin helhetsbild.

Nils Ölmedal svarar också för några eftertänksamma solopartier som passar in i
sambandet. Danemos trumspel borgar för en fin rytmisk balans. Fritt med pondus och långt fram i ljudbilden ger han karaktär i den avrundande kompositionen Vena Cava Superior.
Göran Olson

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR