JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Svante Thuresson. Artiklar om musiker och grupper

Svante Thuresson hittar

alltid sina jazztvillingar!

Kan ett tvilllingpar ha en åldersskillnad på 35 år? 

Ja, inom jazzen är ingenting omöjligt, vilket bevisas av sångartvillingarna Svante Thuresson och Katrine Madsen.

Under senare år har Svante också utvecklat ett nära och l "tvillingsamarbete" med Viktoria Tolstoy, som även tngår i sånggruppen Jazz Vocal Unit tmed Svante, Vivian Buczek och Peter Asplund.

Men Lill Lindfors var Svantes första duopartner, de två representerade ckså Sverige i Melodifestivalen 1966 med "Nygammal vals".

Svante Thiresson fick dock redan tio år tidigare sitt jazzgenombrott som trumslagare och han tar fortfarande trumchansen när tillfälle bjuds.

2017 tilldelades Svante hederspriset Lifetime Achievement. .Se nedan

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Putte Wickman

Arne Domnérus


Harry Arnold

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund

Läs även om

Monica Zetterlund
Viktoria TolstoyTrumslagaren

Svante Thuresson
Golfspelaren

Svante Thuresson

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian BuczekSvante Thuresson och Katrine Madsen trivs förträffligt tillsammans

 Det var 1998 som den danska sångerskan Katrine Madsen bjöd in sin svenske kollega Svante Thuresson att delta på två spår på hennes cd, som slutgiltigt fick titeln You are to beautiful.


Bland många andra som attraherades och imponerades av det samarbetet var pianisten  Claes Crona, som år 2000 initierade till en turné med de två. Stor succé vilket innebar att  man året därpå lät spela in två kvällar på Nalen. Live in Stockholm (Music Mecca).  hyllades av såväl publik som kritiker och skivan placerade sig också högst i Orkesterjournalens Gyllene Skivanomröstning bland det årets sångskivor. OJs egna recensent konstaterade exempelvis att ”Katrine Madsen och Svante Thuresson passar varandra som salt och peppar, som gin och tonic –en underbar kombination.”

 

Öppet och naturligt samarbete

Nu har det nyligen släppts en ny cd med paret Madsen-Thuresson och dessutom gör man i januari-februari en Sverigeturné tillsammans med Claes Crona, basisten Jesper Bodilsen och trumslagaren Petur ”Island” Östland,

 

Svante Thuresson har under åren jobbat tillsammans med en rad andra sångartister, men samarbetet med Katrine Madsen är uppenbart något alldeles extra?

– Ja, här har jag hittat min tvilling, konstaterar Svante. Från den allra första inspelningen stämde allt perfekt mellan oss. Vi har båda en öppen och naturlig attityd till musik och dessutom sjunger vi exakt lika. Det är ett fantastiskt roligt och okomplicerat samarbete där vi båda tar för oss och tar ansvar.     

Titeln på jazzparets nya cd är A box of pearls (Stunt Records) och de två har verkligen plockat fram pärlor ur The Great American Songbook. En repertoar som förstås också kommer att dominera vårens livekonserter.

 

Bland kompositörer och textförfattare  hittar man klassiska namn som Richard Rodgers-Oscar Hammerstein, George-Ira Gershwin, Jules Styne-Gus Khan. I albumtexten konstateras att åtta av de tolv melodierna har över 60 år på nacken!

– Det här är underbara sånger som aldrig blir omoderna, säger Svante. Men eftersom de under åren tolkats av så många så gäller det för oss att göra dem på vårt egna sätt. Det är oerhört viktigt att det känns fräscht. Men vi brukar prata oss samman lite innan vi tar oss an en ny låt och sedan kör vi. Även när vi spelar in i studio försöker vi skapa livekänsla.

Gyllene Skiva 1956

På nya skivan finns även Katrine Madsens egna komposition ”Kom saet dig her”, som de båda framför på sina respektive språk. Dessutom gör de var sitt solonummer, som i Svantes fall är ”I remember Bill”, en hyllning till pianisten Bill Evans. En melodi som borde passa jazzmusikanten Svante Thuresson. För även om han under stora delar av sin karriär prövat på det mesta i musikbranschen, så är han i grunden jazzmusiker.

 

Det var ju också som trumslagare han först gjorde sig känd för den svenska jazzpubliken. Först i skoljazzsammanhang i tradbandet Whisky Bottle Slickers och så småningom i tenorsaxofonisten Gunnar ”Hacke” Björkstens kvintett , där de övriga musikerna var trombonisten Åke Persson, pianisten Jan Johansson och basisten Bengt Carlsson. Ett minnesvärt exempel på den gruppens musicerande är skivinspelningen av On the Alamo, som tog hem Orkesterjournalens Gyllene Skiva 1956

 

Det var under den perioden Svante också började pröva på att sjunga, kanske mest för att ”Hacke” så gärna ville spela trummor i några nummer. Även om Svante under de närmaste åren fortsatte att prioritera trumspelet, så blev det mer och mer sång. Bland annat Swing Sing Seven, som hade en sånggrupp i gruppen i form av Four Hits.


Håller igång trumspelet

Smått legendarisk är sångsextetten Gals and Pals, som bildades av pianisten Lasse Bagge och där Svante blev medlem 1962, En  enastående sånggrupp som under fortsatta 60-talet förgyllde krogshower, Hasse & Tagerevyer, TV-program och även kom ut med ett flertal LP.

– Vi gjorde förresten en högst tillfällig ”reunion” på Mosebacke i höstas, berättar Svante. Under några kvällar delade vi program  med den unga sånggruppen Vocation. Det var verkligen kul, men något mer är inte planerat.
Medlemmarna i 2005 års upplaga av Gals and Pals var Kerstin Bagge, Monica Dominique. Lena Willemark, Bosse Andersson, Gillis Norman och Svante Thuresson.


Att sången sitter där, det är det ju ingen tvekan om. Men hur är det då med trumspelet?

– Jag håller igång  en del även om det offentligt blir mera tillfälliga inhopp. Men vid den månadslånga turnén med Timeless Journey i våras hade jag plockat med mig ett litet trumsortiment och tog då vara på alla chanser att backa upp Louise Hoffsten, Viktoria Tolstoy och Sharon Dyall tillsammans med Pierre Swärd och hans gäng. Det var häftigt.

Svante höll även under många år igång en egen grupp, men numera reser han mest runt som soloartist och framträder då med musiker på platsen.

– Det finns bra musiker överallt, så jag har idag inget behov av att hela tiden hålla mig till ett fast komp. Snarare är det en stimulerande utmaning att  möta nya musiker, det är en garanti för att det alltid blir fräscht.   
Text och foto: Gunnar Holmberg Artikeln publicerad i DIG Music nr 1/2006) 

Hedersrisad för livslång jazzinsats
Våren 2017 fick Svante Thuresson ta emot utmärkelsen  Lifetime Achievement – ett hederspris som Riksförbundet Svensk Jazz delar  ut för en livslång insats för jazzmusiken. . Motivering 
 ”Svante Thuresson är tveklöst Sveriges mest erfarne, mångsidiga och hyllade jazzsångare. Under en enastående karriär som tog fart redan i början av 1960-talet som medlem i Gals and Pals, har han gång efter annan överraskat publiken med nya artistiska grepp inom såväl jazz som visa och populärmusik. Han har varit en nyfiken och lyhörd generations- och genreöverskridare i en lång rad samarbeten med andra svenska artister.
 Med omisskännlig röst, osviklig timing och känsla för de olika sorters repertoar han tagit sig an, har han blivit en förebild för många sångare och musiker i Sverige, och en artist som en bred publik tagit till sitt hjärta.”

Viktoria Tolstoy och
Svante Thuresson,

har också ett lyckat
duosamarbete
.

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR