JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Gugge Hedrenius. DIG Jazz om svenska jazzmusiker och grupper

Gugge Hedrenius föddes 2 oktober 1938 och avled 27 april 2009


Gugge Hedrenius:
Ökar ut- och prisas!

Pianisten och orkesterledaren Gugge Hedrenius är en institution inom svenskt jazzliv. Dessutom en aktiv sådan, vilket kommer att visa sig då han och hans utökade storband drar igång Stockholm Jazz Festival och även hörs vid Jazz i Svabensverk, där han får ta emot Christer Boustedtstipendium.  Nyligen belönades Gugge även med Stockholms kommuns hedersutmärkelse S:t Eriksmedaljen. (Intervju från 2005)


I september 1959 gjorde Gugge Hedrenius Orchestra sin allra första spelning. Det var på Nalen och en av bandets musikanter var den då 20-årige altsaxofonisten Christer Boustedt, Fram till i mitten av 70-talet hörde sedan Christer till bandets ledande solister och starkaste personligheter, vilket inte minst poängteras av Gugge Hedrenius.

 

–Christer var oerhört viktig för bandet och dess musik. Med sitt sätt att vara och spela angav han tonen för vilken typ av musiker jag ville arbeta med och vilken musik vi skulle spela. Jag skriver arrangemang som ger musikerna stor frihet och Christer var verkligen den som kunde ta för sig. Jag brukar jämföra mitt band med en stor vildvuxen buske, där alla grenar fritt får växa ut. Christer var en blomma i den här busken!. 

Samarbete med Thad Jones och Mel Lewis

1964 spelade Gugges band in sin allra första skiva, producerad av Gunnar Lindqvist och med titeln Choose Now!  Den lanserades även i USA och belönades i tidskriften Down Beat med 4 1/2 stjärnor av 5 möjliga, Förutom Christer Boustedt ingick bland andra Bosse Broberg, Ivve Oscarsson och Lennart Åberg i bandet Är det då någon spelning från de här första åren som du speciellt minns?

 

– Ja, måste jag plocka fram ett av många oförglömliga minnen så får det bli från Saltsjöbadsfestivalen 1964, Vi hade bjudit in bluessångaren Jimmy Witherspoon som sångsolist och det blev ett oerhört svängigt möte, Vi fann varandra direkt och under kvällen uppstod det väldiga känslor. Jag minns att Jimmy och Christer till slut stod och kramade om varandra och grät på scenen.    

 

Orkesternamnet ändrades snart till Gugge Hedrenius Big Blues Band, som under åren jobbat med en rad utländska gäster. Två av de mest betydelsefulla har varit Thad Jones och Mel Lewis, som man även gjorde en kortare turné tillsammans med 1974. Hur kom du då i kontakt med de här två storbandsmästarna?

 

– Mitt första möte med deras musik är en lustig historia. Det var Flygets Dag och jag var där med familjen. Där stod en dam och sålde Luxtvål och bredvid henne stod en back med begagnade LP-skivor. Köpte man tvål fick man ta en skiva. Jag började bläddra och hittade en LP med Thad Jones-Mel Lewis Orchestra. Så det vara bara att slå till med ett tvålköp. Ja, tvålen fick dom behålla.     

 

– Några år senare tog jag kontakt med de två och det resulterade i ett väldigt fint samarbete. Vi jobbade med mina låtar och arrangemang och det var oerhört stimulerande och värdefullt att få Thads tips och råd. Men framför allt lyfte musiken med Mel Lewis. I mina öron är han den bäste storbandstrummis som funnits. Han gjorde allt så självklart och naturligt. Alla rytmiska problem försvann. Vi  kom att samarbeta många gånger och han svarade även för trumspelet på LPn Festival Ballroom som kom ut i mitten på 80-talet. 
 
GHBBB rymmer många grupper

Gugge Hedrenius Big Blues Band är numera något av samlingsnamn  för  Gugges olika musikverksamheter. Bland annat leder han tre åttamannagrupper, nämligen GHBBB Grupp 08, GHBBB Grupp V8 och GHBBB´s Psalmgrupp. Där då Grupp 08 förstås är lokaliserad till Stockholm medan V8 hämtar musikerna från vår västkust. Psalmgruppen har i stort sett samma sättning som Grupp 08, men har en repertoar som främst rekommenderas för kyrkor och mera andliga sammankomster.

 

Efter några års vila har nu också GHBBB´s stora sättning återuppstått och det i form av Gugge Hedrenius Rhythm & Blues Jazz Orchestra. Det är ett namnstarkt 17-mannaband, som bland annat kommer att svara för den inledande konserten vid Stockholm Jazz Festival på Skeppsholmen. Från Konserthustrappan kommer bandet  dessutom spela upp till Hötorgsdans  6 augusti. 27 augusti är det sedan dags för ett framträdande vid jazzfestivalen i Svabensverk , då Gugge dessutom tilldelas årets Christer Boustedtstipendium. I höstas fick också Gugge, tillsammans med Ronnie Gardiner, ta emot Nalenstipendiet ”Topsys Tusenkrona”.

 

Belönad med S:t Eriksmedaljen

När DIG får kontakt med Gugge är han i full färd med att skriva nya arrangemang för sin nya storbandsskapelse. Dessutom förbereder han sig för premiärframträdandet med Stockholms Konserthus nya Blue House Jazz Orchestra. Gugge är nämligen inkallad som solist för att, som han säger, ”leka till Basiepiano”.  Just i det skedet hade också kommunstyrelsen i Stockholm beslutat att tilldela honom S:t Eriksmedaljen, som är stans hedersbelöning till förtjänta stockholmare.
Det våras för Gugge!


Text och foto: Gunnar Holmberg

Artikeln publicerad i DIG nr 2/2005)

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Putte Wickman

Arne Domnérus


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica ZetterlundKlassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


Svenska jazzmusiker

som avlidit

Anders Lindskog

Arne Domnérus

Bengt Hallberg

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Gugge Hedrenius

Gunnar Hoffsten

Gösta Hägglöf

Gösta Rundquist

Harry Arnold

Jörgen Zetterquist

Lars Erstrand

Lars Sjösten

Monica Zetterlund

Per Henrik Wallin

Putte Wickman

Staffan Abeléen

Sune Spångberg

Åke Hassegård

Åke Johansson


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR