JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR | ||
Gugge Hedrenius. DIG Jazz om svenska jazzmusiker och grupper | ||
Gugge Hedrenius föddes 2 oktober 1938 och avled 27 april 2009
Gugge Hedrenius: Pianisten och orkesterledaren Gugge Hedrenius är en institution inom svenskt jazzliv. Dessutom en aktiv sådan, vilket kommer att visa sig då han och hans utökade storband drar igång Stockholm Jazz Festival och även hörs vid Jazz i Svabensverk, där han får ta emot Christer Boustedtstipendium. Nyligen belönades Gugge även med Stockholms kommuns hedersutmärkelse S:t Eriksmedaljen. (Intervju från 2005)
Christer var oerhört viktig för bandet och dess musik. Med sitt sätt att vara och spela angav han tonen för vilken typ av musiker jag ville arbeta med och vilken musik vi skulle spela. Jag skriver arrangemang som ger musikerna stor frihet och Christer var verkligen den som kunde ta för sig. Jag brukar jämföra mitt band med en stor vildvuxen buske, där alla grenar fritt får växa ut. Christer var en blomma i den här busken!. 1964 spelade Gugges band in sin allra första skiva, producerad av Gunnar Lindqvist och med titeln Choose Now! Den lanserades även i USA och belönades i tidskriften Down Beat med 4 1/2 stjärnor av 5 möjliga, Förutom Christer Boustedt ingick bland andra Bosse Broberg, Ivve Oscarsson och Lennart Åberg i bandet Är det då någon spelning från de här första åren som du speciellt minns?
Ja, måste jag plocka fram ett av många oförglömliga minnen så får det bli från Saltsjöbadsfestivalen 1964, Vi hade bjudit in bluessångaren Jimmy Witherspoon som sångsolist och det blev ett oerhört svängigt möte, Vi fann varandra direkt och under kvällen uppstod det väldiga känslor. Jag minns att Jimmy och Christer till slut stod och kramade om varandra och grät på scenen.
Orkesternamnet ändrades snart till Gugge Hedrenius Big Blues Band, som under åren jobbat med en rad utländska gäster. Två av de mest betydelsefulla har varit Thad Jones och Mel Lewis, som man även gjorde en kortare turné tillsammans med 1974. Hur kom du då i kontakt med de här två storbandsmästarna?
Mitt första möte med deras musik är en lustig historia. Det var Flygets Dag och jag var där med familjen. Där stod en dam och sålde Luxtvål och bredvid henne stod en back med begagnade LP-skivor. Köpte man tvål fick man ta en skiva. Jag började bläddra och hittade en LP med Thad Jones-Mel Lewis Orchestra. Så det vara bara att slå till med ett tvålköp. Ja, tvålen fick dom behålla.
Några år senare tog jag kontakt med de två och det resulterade i ett väldigt fint samarbete. Vi jobbade med mina låtar och arrangemang och det var oerhört stimulerande och värdefullt att få Thads tips och råd. Men framför allt lyfte musiken med Mel Lewis. I mina öron är han den bäste storbandstrummis som funnits. Han gjorde allt så självklart och naturligt. Alla rytmiska problem försvann. Vi kom att samarbeta många gånger och han svarade även för trumspelet på LPn Festival Ballroom som kom ut i mitten på 80-talet. Gugge Hedrenius Big Blues Band är numera något av samlingsnamn för Gugges olika musikverksamheter. Bland annat leder han tre åttamannagrupper, nämligen GHBBB Grupp 08, GHBBB Grupp V8 och GHBBB´s Psalmgrupp. Där då Grupp 08 förstås är lokaliserad till Stockholm medan V8 hämtar musikerna från vår västkust. Psalmgruppen har i stort sett samma sättning som Grupp 08, men har en repertoar som främst rekommenderas för kyrkor och mera andliga sammankomster. Efter några års vila har nu också GHBBB´s stora sättning återuppstått och det i form av Gugge Hedrenius Rhythm & Blues Jazz Orchestra. Det är ett namnstarkt 17-mannaband, som bland annat kommer att svara för den inledande konserten vid Stockholm Jazz Festival på Skeppsholmen. Från Konserthustrappan kommer bandet dessutom spela upp till Hötorgsdans 6 augusti. 27 augusti är det sedan dags för ett framträdande vid jazzfestivalen i Svabensverk , då Gugge dessutom tilldelas årets Christer Boustedtstipendium. I höstas fick också Gugge, tillsammans med Ronnie Gardiner, ta emot Nalenstipendiet ”Topsys Tusenkrona”. Belönad med S:t Eriksmedaljen När DIG får kontakt med Gugge är han i full färd med att skriva nya arrangemang för sin nya storbandsskapelse. Dessutom förbereder han sig för premiärframträdandet med Stockholms Konserthus nya Blue House Jazz Orchestra. Gugge är nämligen inkallad som solist för att, som han säger, ”leka till Basiepiano”. Just i det skedet hade också kommunstyrelsen i Stockholm beslutat att tilldela honom S:t Eriksmedaljen, som är stans hedersbelöning till förtjänta stockholmare.
Text och foto: Gunnar Holmberg Artikeln publicerad i DIG nr 2/2005) |
Svensk jazzhistoria Läs om Bosse Broberg
Klassiska skivomslag 93 skivomslag med Lars Gullin. |
Svenska jazzmusiker DIG Jazz presenterar musiker och grupper: Fredrik Ljungkvist Magnus Broo Raymond Strid Ulf Johansson Werre Svenska jazzmusiker som avlidit
|
JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR |