JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Per Henrik Wallin. DIG Jazz om svenska musiker och grupper.


Per Henrik Wallin. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©


Per Henrik Wallin:

I hans spel fanns

humor, ilska och värme

Pianisten och kompositören Per Henrik Wallin (17/7 1946-15/6 2005) hörde i över 30 år hört till våra mest spännande och personliga jazzmusikanter. Dessutom var han en okuvlig jazzkämpe, vilket han visade efter sin svåra olycka 1988.


Det var i sina födelsetrakter Tiveden som Per Henrik upptäckte och fascinerades av jazzmusiken. Och när han som 11-åring började spela piano fann han främst inspirationen hos pianister som Thelonious Monk, Art Tatum och Bud Powell.


Tiveden (Phono Suecia) var också titeln på den storbandsskiva han kom ut med 2002 och som äntligen belönades med en Gyllene Skiva. För alltsedan han i mitten på 70-talet kom ut med sin första LP, The New Figaro (Dragon), har det funnits många anledningar att belöna hans musik. Ett av många utsökta trioexempel är Where is spring (Dragon) från 1986 , som nyligen återutgivits på cd.


Tiveden är en storbands-cd Tiveden (Phono Suecia), men alla som under  åren fascinerats av Per Henriks  musik förstår att den inte rymmer storbandsjazz av det konventionella slaget.

 

Per Henrik har laddat upp med en imponerande musikerskara som han använder sig av på många  olika sätt. Han har exempelvis haft tillgång till fem olika trumslagare, däribland  holländske frijazzlegendaren Han Bennink och skivdebuterande sonen Harry Wallin. Solistmässigt har han också sett till att skapa en spännande blandning av  gamla, trogna vapendragare  och unga , fräscha spelkamrater. Vilket kan exemplifieras med tenorsaxofonisterna Bernt Rosengren  och Jonas Kullhammar samt trumpetarna Gustavo Bergalli och Magnus Broo.

 

Rik belöning väntar om man med öppna öron, lyssnar och upptäcker Per Henrik Wallins  fantasifulla storbandsvärld . På köpet bjuds två fina kvartettspår  med den utsökte  tenorsaxofonisten Stefan Isaksson. Finalen består av  en lång trioversion av bästa Wallinmärke.


Den här musiken skapar alltså Per Henrik 15 år sedan han 1988 drabbades av en olycka som gjorde att han blev rullstolsburen och tvingane honom att hålla sig borta från jazzscenen i åtta år. När han kom tillbaka var spelet delvis förändrat. Han kunde inte längre använda pedalerna, vilket innebar en helt annan klangbild och dessutom var hans spel mer avskalat. Men trycket i tonerna var fortfarande lika starkt och hans improvisationer minst lika energladdade och fantasifulla. Få pianister har på ett så självklart sätt kunna förena humor, ilska och värme. för att nu bara nämna några av de känslor som avspeglades i hans hela tiden rytmiskt vitala musik.


Per Henrik Wallin fick aldrig den breda publika uppskattning som han förtjänat. Men vid Swedish Jazz Celebration på Nalen 2003 belönades han dock med en av P 2-radions Jazzkatter och tilldelades även det franskfödda Django d´Or-priset som Contemporary Star of Jazz. 2006 erhöll hanPer Henrik Wallin postumt Svenska Jazzriksförbundets utmärkelse Jazzkannan för sina nydanande insatser inom jazzmusiken.

Text och foto: Gunnar Holmberg


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.Skivnyheter

Mer än 700 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


enaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Internationell jazz
Historia/Återutgivningar


Diggat på skiva!

DIG-recensioner

med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek

Fantastisk musik som är fylld

av nyfikenhet och rejäl dos humor

Per Henrik Wallin

& Sven-Åke Johansson

1974-2004
(Umlaut Records/Plugged)

Mitt första minne av Sven-Åke Johansson är från en konsert i mitten av 70-talet, då jag såg honom spela dragspel med en backspegel påmonterad. Tio år tidigare hade slagverkaren från Mariestad valt att bosätta sig i Berlin, där han omgående blev en av de tongivande musikerna på den europeiska frijazz- och improvisationsscenen. Johansson spelade bland annat med Peter Brötzmann på de legendariska FMP-skivorna For Adolphe Sax (1967) och Machine Gun (1968), och gjorde även flera inspelningar med trumpetaren Manfred Schoof och pianisten Alexander von Schlippenbach.

Under senare år har den numera 68-årige, långt mer än bara slagverkaren Johansson satt sitt kufiska och synnerligen underhållande fritänkarsignum på projekt som traktorkonserten i Brösarp 2002, uvertyren ”MM schäumend“ för 15 brandsläckare, en konsert för kartonger och stråkar och soloframträdanden med exempelvis slanggurkor och telefonkataloger som tillhyggen.

Den här boxen med fyra cd innehåller inspelningar Sven-Åke Johansson gjorde mellan åren 1974 och 2004 med en annan gigant inom svensk frijazz och improvisationsmusik, pianisten Per Henrik Wallin, som gick bort 2005.
Det är fantastisk musik. Fylld av nyfikenhet, av otyglat leksinne, av längtan efter att spränga gränser och inte minst av en rejäl dos humor.

Boxens första cd innehåller de senaste inspelningarna, från Norrköping 2004, där Johansson (som här även sjunger) och Wallin får assistans av basisten Joe Williamson i ”En Vals” och en förtjusande hyllning till ”Sigge Fürst”.

De tidigaste inspelningarna finns på cd två, och utgörs av inspelningar gjorda i Hannover 1974 och på Quartier Latin i Berlin 1975 som är tydligt präglade av den mix av standards och militanta marscher som gärna florerade i den europeiska frijazzen vid den här tiden.

Det allra starkaste intrycket ger dock musiken på cd tre och fyra, inspelad i Berlin 1986, där Wallins explosiva piano möter Johanssons slagverk, dragspel och sång i sju omtumlande musikstycken sprängfyllda av idéer och uppslag. Under rubrikerna Magnetiska Hundar 1 respektive 2 ryms obetalbara spår som ”Ungmön…(die Eule)”, ”The Swinging Policeman” och för at inte tala om ”The Eel”, där musikens ramar tänjs ut till ytterlighet.

Som helhet utgör boxen en fulländad dokumentation av möten mellan två av Sveriges mest unika musiker någonsin.
Peter Bornemar

Svenska jazzmusiker

som avlidit

Anders Lindskog

Arne Domnérus

Bengt Hallberg

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Gugge Hedrenius

Gunnar Hoffsten

Gösta Hägglöf

Gösta Rundquist

Harry Arnold

Jörgen Zetterquist

Lars Erstrand

Lars Sjösten

Monica Zetterlund

Per Henrik Wallin

Putte Wickman

Staffan Abeléen

Sune Spångberg

Åke Hassegård

Åke Johansson


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR