Sammy Rimington. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper
DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Jazznyheter
Nytt om band
Diggat på CD
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Jazznytt i tryck
Jazzklippet
Klassiska skivomslag
Länkar


Mer än 350

cd-recensioner
med DIG-betyg!

Senaste nyheterna
Svensk jazz
Internationell jazz
Jazzhistoria/

Återutgivningar

Diggat.Lars Gullin
Diggat.Miles Davis
Sammy Rimington

-världsresenär i New Orleansjazz
Klarinettisten och saxofonisten Sammy Rimington har i snart 50 år rest världen runt och spelat sin musik med rötterna i jazzens New Orleans. Jan Olsson träffade honom i juli i samband med jazzfestivalen i Smyge, dvs skånska Smygehamn, där han framträdde med sitt "international band".


Han har spelat med alla ”de stora” jazzmusikanterna från New Orleans. Han har rest över hela världen med klarinetten och saxofonen i bagaget. Han har spelat in ungefär 140 LP-skivor och 120 cd-album och han är, efter snart 50 år som professionell jazzmusiker, fortfarande lika populär som han var när han slog igenom för ett halvt sekel sedan. Hans namn är Sammy Rimington.


Jazz i Smyge sedan 1987!

Just nu är Sammy, som är mantalsskriven i London, på Sverigebesök, närmare bestämt jazzfestivalen i Smyge där han konserterar med sitt ”International Band”. Att en världsartist som Sammy Rimington gästar Jazz i Smyge är inte så märkligt som det kanske kan låta. Faktum är att han gästat festivalen varje sommar sedan 1987. Fast det kan vi förstås tacka fru Rimington för, alltså Louise från Ystad.


 – Jag spelade med mitt band i Ystad, i Folkets Hus, för 31 år sedan, berättar Sammy och skrattar. Och i publiken fanns en ung flicka som jag träffade efter konserten och omedelbart blev kär i. Svårare är det inte. Vi gifte oss 1986 och sedan dess är alltså Louise min hustru. Dessutom är hon min manager. Just nu håller hon förresten på att planera för 2011. Varje år besöker vi Sverige och bor ett tag i Lilla Beddinge. Så vi har sannerligen inte långt till Smyge.


Samarbete med Al Casey kommer på cd

Att få höra Sammy berätta om sina öden och äventyr genom åren är minst sagt fascinerande för en jazzvän. Han började i och för sig sin musikantbana i London som gitarrist i ett skiffleband. Men sedan hans och trummisen Keith Minters vägar korsades någon gång i slutet av 50-talet har det varit jazzmusik för hela slanten. Traditionell sådan med smak av New Orleans. Redan som 20-åring gästade han förresten, som medlem i Ken Colyers band, för första men sannerligen inte sista gången jazzens födelsestad. Sedan spelade han ett par år med Chris Barber innan han började dyka upp i sällskap med en rad legendariska företrädare för den äldre jazzmusiken. Bland dem klarinettisten George Lewis, trumslagaren Zutty Singleton, trumpetaren Doc Cheatham och gitarristen Al Casey, som en gång ingick i Fats Wallers lilla band, o.s.v. Listan kan göras ungefär hur lång som helst.


–Hur samarbetet med Al Casey lät kan ni få höra i höst, påpekar Sammy. Då kommer nämligen några av de inspelningar vi gjorde ut på skiva. 


Gör gärna trollkonster!

Men tro för allt i världen inte att Sammy Rimington bara tänker på musik. Han har faktiskt andra intressen också hur märkligt det än kan förefalla med tanke på att han far som en skottspole mellan Europa, USA och Japan.


 -–Javisst! Jag är till exempel intresserad av historia och arkeologi. Dessutom är jag mycket road av magi och är ganska fingerfärdig, om jag får säga det själv. Fast några trollkonster blir det nog ändå inte på konserten i kväll i Smyge.


I Sammy Rimington International Band av 2009 års modell ingår, förutom Sammy själv, trombonisten Fredrik John och trumpetaren Ragnar Tretow, båda från Sverige, samt den holländske pianisten Emile van Pelt, den engelske banjoisten Eric Webster och den belgiske trumslagaren Didier Geers. 


Text och foto: Jan Olsson 


Artiklar om

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Dave Brubeck

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Harry Arnold

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Janson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Henrik Wallin

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sammy Rimington

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

DIG Special:

Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).

Bok av och om Sammy Rimington:

Lärorik och givande om äldre jazz

-men bäst är alla bilderna!

Sammy Rimington: A Life in Pictures

- Adventures in New Orleans music over five decades av Sammy & Louise Rimington (Eget förlag). Häftad, A4-format, 256 sidor. Rikt illustrerad.

 

Den idag 71-årige engelske klarinettisten och saxofonisten Sammy Rimington är sedan många år en kär och regelbundet återkommande gäst i vårt land. Den huvudsakliga anledningen till att vi så ofta – åtminstone under sommarmånaderna - får möjlighet att se och höra honom i Sverige är att han, sedan 27 år tillbaka, är gift med Louise från Ystad. Dessutom äger han tillsammans med sin hustru en sommarbostad i allra sydligaste Skåne.

 

Som de flesta säkert känner till, är Sammy en av jazzvärldens mest framgångsrika och entusiastiska förkämpar för, och vårdare av, den genuina New Orleans-jazzen. Alltså den musik som spelades av bland andra Sammys store förebild, klarinettisten George Lewis. Redan som femtonåring började han spela klarinett, efter att dessförinnan ha försökt sig på banjo och varit medlem av en skifflegrupp. Några år senare, på själva 18-årsdagen, engagerades unge Mr Rimington av trumpetaren Ken Colyer, en av den tidens allra största europeiska namn på tradbandsfronten. Och på den vägen är det fortfarande…

 

23 år gammal, alltså, 1965 flyttade Sammy till USA och hamnade naturligtvis ganska snart i New Orleans, där han per omgående tog plats på estraden på anrika Prezervation Hall. Där träffade han, blev god vän med och kom att spela tillsammans med praktiskt taget alla dem som fortfarande fanns kvar av de verkliga pionjärerna, bland dem givetvis George Lewis. Andra han lärde känna var, till exempel, legendarer som Kid Thomas Valentine, Billie och De De Pierce, Louis Nelson, Captain John Handy, Percy Humphrey, Albert Nicholas, Zutty Singleton och Muddy Waters. Ja, listan kan göras ungefär hur lång som helst. En som han också träffade, och turnerade med, var trumpetaren Jabbo Smith, som under 20-talet var Louis Armstrongs främste rival. Jabbo hade länge varit borta från jazzen och jobbade som taxichaufför i Milwaukee, innan Sammy lockade ut honom i jazzsvängen igen. 

 

Om sina öden och äventyr i jazzens födelsestad och varför han efter ett par år flyttade hem till Europa igen, redogör Sammy i sin mycket intressanta och underhållande bok. Han berättar givetvis också om sina många skivinspelningar och turnéer runt om i världen tillsammans med en rad av sina legendariska vänner och kollegor. Och inte minst om sina besök i Sverige. Men han är inte ensam berättare i boken. En rad medmusikanter, journalister, kritiker och vänner får också komma till tals. Dessutom har Sammy, med god hjälp av hustru Louise, samlat på sig tidningsartiklar och recensioner från när och fjärran, som är både lärorika och givande att ta del av. Men det allra roligaste, och mest intressanta, är nog ändå bilderna. Och sådana finns det massor av i boken! Så att den har fått titeln ”Sammy Rimington: A Life in Pictures” är alltså knappast någon tillfällighet.

 

Den som är det minsta intresserad av äldre jazzmusik ska definitivt stifta bekantskap med ”Sammy Rimington: A Life in Pictures”. Men även andra bör kunna ha rikt utbyte av den. När man väl börjar bläddra är det svårt att sluta. 

 

”Sammy Rimington: A Life in Pictures” kan beställas direkt av författaren. Hans mailadress är sammywhammy@tiscali.co.uk.

Jan Olsson