JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Nils Berg. DIG Jazz om svenska musiker och grupper.
Nils Berg rör sig

fritt i alla musikmiljöer

 Nils Berg är namnet. Mångsidig saxofonist, basklarnettist och kompositör som utsågs till Jazz i Sverigeartist 2007, vilket innebär att han får spela in en egen skiva och göra turné med sin nya grupp i Rikskonserters regi.

Han är medlem i flera olika grupper, som Paavo och Oscar Schönning, men lägger framför allt ned energi på bandet The Stoner.

'( Artikeln publicerad i DIG nr 1/2007)

 

Nils Berg har senaste åren låtit tala om sig i en rad olika musiksammanhang. Framför allt har hans tenorsaxspel kunnat höras i gruppen The Stoner, som hösten 2005 också gjorde en Pulsslagsturné. The Stoner har nu funnits i fyra år och släpper i vår sin andra cd som har titeln The New Pink (Hoob Records). Liksom på den första, Upp till kamp (Apart) är gruppens tre övriga medlemmar pianisten Jonas Östholm, basisten Nils Ölmedal och trumslagaren Jon Fält.

– Ja, det är främst på Stonerbandet jag senaste åren lagt min största energi som saxofonist och kompositör, säger Nils. Vi har också med  den här gruppen utvecklat en hel del andra spännande samarbeten, som med de två laptopmusikerna Forss (Eric Wahlforss) och Borg ( Carl Åborg). och med två streetdansare. Själv har också gjort musik till en dansföreställning. 


Grädde på rockmoset!

Nils Berg är även medlem i gruppen Paavo, med bland andra röstimprovisatören Sofia Jernberg och pianisten Cecilia Persson, som släpper ny skiva 23 februari.

Ett annat band Nils känner sig väl hemma i är Oskar Schönning. Dessutom gästar han då och då  painisten och förre Jazz i Sverigevinnaren Fabian Kallerdahls MusicMusicMusic och gör även inhopp med Josef och Erika, Rebecka Törnkvist och Koop.

Det är alltså i många olika musikmiljöer Nils Berg rör sig. I november gjorde han dessutom 17 spelningar i Tyskland, Österrike, Schweiz, Holland och Luxemburg med gruppen Mando Diao, som väl inte år speciellt känd i svenska jazzkretsar.

– Nej, det är en rockgrupp från Borlänge, som framför allt är stora i Tyskland, berättar Nils. Jag och trumpetaren Nils Janzon var med på den här turnén som blåsförstärkning och ett slags  ”grädde på moset”. Men det har varit mycket olika slags musik för mig senaste året och därför är det så skönt att nu under en period få koncentrera sig på det här Jazz i Sverigeprojektet där jag själv får skräddarsy band och musik.

Klangligt spännande 

När DIG talar med Nils i början av januari har han klart med vilka som kommer att bilda stomme i den nya gruppen. Och sammansättningen känns onekligen annorlunda och klangligt spännande. Förutom Nils själv på tenorsax och basklarinett består kvintetten av Mattias Ståhl, vibrafon, Leo Svensson, cello, Josef Kallerdahl, bas och Sebastian Voegler, trummor.    

– Vi har aldrig tidigare spelat tillsammans, däremot har jag förstås mött var och en i andra musiksammanhang. Självklart blir det en hel del helt nyskriven musik, men jag kommer även att testa låtar som kanske inte fungerat i andra sammanhang. Det gäller att ha en rätt stor repertoar. Skivinspelningen följs i höst av en svensk turné , men innan dess kan det förhoppningsvis bli en del såväl inhemska som utländska festivalspelningar. 

Skivan spelas in i slutet av januari i stockholmsstudion Kingside och skall vara utgivningsklar till Swedish Jazz Celebration i Luleå 20-24 mars- Skivtiteln är "Sailors Fighting in the Dance Hall" (Caprice).

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


DIG Jazz!

Senaste

sklivnyheterna


Diggat

på skiva

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

Nils Berg

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek

Svag för Sun Ra

Nils Berg bor idag i Stockholm men växte upp i Göteborg där han inledningsvis gick på Hvitfeldska Gymnasiets Musiklinje, som följdes av Skurups Folkhögskola. Men vilka är då dina musikaliska rötter?

– Jag är förstås jättepräglad av den svenska jazzen och musiker som Börje Fredriksson, Jan Johansson och Joakim Milder, för att bara nämna några av dem som jag inspirerats av som saxofonist och kompositör. Men idag lyssnar jag också på så mycket annat, från popmusik till amerikansk avantgardejazz. Just nu är jag speciellt svag för Sun Ra, som skapade en himla modig musik. I hans musikvärld tycktes det inte finnas några hinder. Skulle ha varit kul att uppleva honom live, hans konserter lär ju ha varit rena totalföreställningarna med dans, sång och stor klädshow. 
 

Text och foto: Gunnar Holmberg

( Artikeln publicerad i DIG nr 1/2007) 


The Stoner:

Tar upp jazzkampen

En av det svenska jazzårets glada skivöverraskningar har titeln Upp till kamp och kommer från The Stoner . Gruppen, som rymmer fyra av våra intressantaste jazzungdomar, kan i höst också höras under en Pulsslagsturné.

  

The Stoner. Nils Berg, Nils Ölmedal, Jon Fält och Jonas Östholm.

Foto: Magnus Jonsson


Upp till kamp (Apart) är den uppmanande titeln på The Stoners debutskiva. Men när man talar med tenorsaxofonisten och ledaren Nils Berg får man klart för sig att det inte är tänkt som ett politiskt budskap.  

 

– Nej, vi har mera sätt ur vår synvinkel som jazzmusiker, säger Nils Berg. Vi försöker kämpa  för att skapa nå´t nytt och fräscht. Att inte bara välja den musikaliskt lättaste vägen.     

 

Men Nils poängterar också att samtliga fyra i gruppen har färgats av all den tidiga musik man växt upp med och där jazzen varit en viktig del. 

 

– Börje Fredriksson, Jan Johansson, Joakim Milder, Wayne Shorter och Thelonious Monk  är några av dem som jag har inspirerats av som saxofonist och kompositör. Det är nödvändigt med referenser, både för att ha en grund och för att kunna utvecklas.    

 

Nils Berg har skrivit alla kompositioner till Upp till kamp, som inleds rätt fartfyllt för att vara en Turtle walk. Den upptakten gör att man med stort intresse tar del av den högst varierade fortsättningen, som får sin avslutning i en Guldfisktrilogi!

Musikfantasin speglas alltså även av titlarna där man i övrigt även kan glädjas av Man och maskin, Nu spelar vi opa opa och Babyboll.


Prisade medlemmar

The Stoner har funnits i två år och består i övrigt av pianisten Jonas Östholm, basisten Nils Ölmedal och trumslagaren Jon Fält. Samtliga har senaste åren samlat på sig en hel del meriter i andra sammanhang. Jonas Östholm spelade exempelvis fram till i våras i Fredrik Norén Band och ingår även i  Karl-Martin Almqvist kvartett och Oscar Schönning. I den sistnämnda gruppen är också Nils Berg medlem. Jonas, som har rötterna i Västerås, är även den senaste mottagaren av Västerås Stads Jazzpris till minne av Lars Färnlöf.  Nils Ölmedal har bland annat hörts med Per-Henrik Wallin och Joakim Milder.

 

Jon Fält är kanske den i gruppen som väckt speciellt stor uppmärksamhet senaste året, vilket också konstaterades vid vårens Swedish Jazz Celebration då han tilldelades P 2-radions Jazzkatt som Årets nykomling. Bobo Stensons trio, Fredrik Ljungkvists YunKan 5 och Johan Zachrissons grupp är bara tre av de band där man kan höra hans lyhörda, flexibla och fantasifulla trumspel.


Dags för S.F.B.

Nu får alltså The Stoner visa upp sig ute i landet på en Pulsslagsturné, som även innebär att P 2-jazzen kommer att spela in och sända en konsert. Men vad är annars på gång för gruppen?

–Vi håller på med ett projekt tillsammans med de två laptopmusikerna Forss (Eric Wahlforss) och Borg (Carl Åborg), berättar Nils. Båda kommer från hiphop- och electronicascenen och det blir en utmaning att hitta ett gemensamt sätt att göra musik när vi kommer från så olika håll. S.F.B. kallar vi oss och vi har premärgig på Forum i Stockholm 16 september. Senare i höst spelar vi bland annat på jazzfestivalen i Umeå och då tillsammans med två streetdansare..

Men innan dess ger sig alltså The Stoner ut på Pulsslagsturné.

 

Gunnar Holmberg

Artikeln publicerad i DIG nr 1/2004)


Nils Berg

och The Stoner

fick 2009 ta emot

radions pris Jazzkatten

som Årets Grupp.

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR