Håkan Rydin. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper
DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Jazznyheter
Nytt om band
Diggat på CD
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Jazznytt i tryck
Jazzklippet
Jazz i bild
Klassiska skivomslag
Länkar


Jazzens
prisvinnare!
Mer är 500 vinnare
av jazzens priser
och utmärkelserDIG Special:

Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).


Håkan Rydin. Foto: Jan Olsson

Artiklar om

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Harry Arnold

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Henrik Wallin

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker


Håkan Rydin & the
Scandinavian Trio

Marshmallow Records

Håkan Rydin:

Åker på månadslångt

asiatiskt jazzäventyr

Under två decennier ledde pianisten Håkan Rydin, tillsammans med saxofonlsten Jörgen Nilsson, den även internationeltt uppmärksammade gruppen Nexus-. Han har också kompat och världsturnérat med sångerskan Kim Parker, Charlie Parkers styvdotter. Nu är han på gång med en månadslång turné, då han kommer att spela på jazzklubbar och konsertlokaler i Kina, Japan och Vietnam. Det blir även skivinspelning för japanska Marshmallow Records. där han tidigare finns representerad med sin Scandinavian Trio.

I slutet av juli beger sig jazzpianisten Håkan Rydin från Malmö ut på turné i Asien. I nära nog en månad ska han spela på jazzklubbar och i konsertlokaler runt om i Kina, Japan och Vietnam. Han kommer dels att ackompanjeras av inhemska musiker och dels i Hanoi, faktiskt av två andra Malmömusikanter som råkar befinna sig i den vietnamesiska huvudstaden samtidigt, basisten Johnny Åman och trumslagaren Olle Dernevik. Asienäventyret avslutas så småningom med en konsert på Sugita Theatre i Tokyo och en ny skivinspelning för det japanska märket Marshmallow Records. I studion kommer Håkan att omge sig med två av Japans mest uppmärksammade jazzmusiker, basisten Yutaka Kaido och trumslagaren Rikitake Makoto.


1000 musiker strålar samman 

- Det ska verkligen bli kul att komma tillbaka till Asien och spela igen, säger Håkan och fyrar av ett stort leende. Jag har varit där tidigare och man känner sig alltid lika välkommen. Dessutom är det en synnerligen tacksam publik att spela för. Speciellt ser jag fram emot att få framträda vid den stora ISME-konferensen i Beijing tillsammans med ytterligare ungefär 1000 andra musiker från olika länder.

 

- ISME-konferensen är en stor tillställning vid vilken musikfolk och pedagoger från världens alla hörn strålar samman och utbyter erfarenheter och idéer, tillägger han. Och kan du tänka dig? Där, i Kinas huvudstad alltså, kommer jag faktiskt att träffa min fru Barbro också! Hon ska fara dit på egen hand för att leda en workshop, eller clinic som man kanske säger numera. Den ska handla om kombinationen rytmik-matematik. Men den har inte något med min resa att göra. Till vardags brukar vi ju träffas hemma i huset i Malmö, men nu ska alltså våra vägar korsas i Beijing!

 

59-årige Håkan Rydin, född och uppvuxen i Värnamo, har en imponerande meritlista som jazzmusiker. Han har spelat med storheter som Thad Jones, Pepper Adams, David Liebman, Red Mitchell, Etta Cameron, Georgie Fame och Arne Domnérus. Mest känd har han nog ändå blivit som ledare, tillsammans med saxofonisten Jörgen Nilsson, för den legendariska Malmökvartetten Nexus och som mångårig ackompanjatör åt den amerikanska sångerskan Kim Parker, Charlie Parkers styvdotter.

 

Står på fyra musikben

Nexus var under hela två decennier en synnerligen populär och kritikerrosad jazzgrupp. Den nådde snart världsrykte och turnerade friskt i såväl Europa som Amerika. Tyvärr upplöstes den 1988 på grund av att Jörgen Nilsson blev svårt sjuk. Det allra sista framträdandet, med originaluppställningen, ägde rum på Fredman i Malmö, då Håkans minisvit ”Emma” uppfördes. Den finns också med på Nexus live-album från Kanade. Här visade Håkan med eftertryck sin stora begåvning inte bara som pianist utan också som kompositör.

 

- Man kan säga att mitt musicerande står på fyra ben, förklarar Håkan Rydin: egna kompositioner, nordisk folkmusik, andra länders musik och, slutligen, The Great American Songbook. 

Jan Olsson

(Artikeln är ursprungligen publicerad i Skånska Dagbladet 13/7 2010)