JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Gösta Rundqvist. DIG Jazz om musiker och grupper

Gösta Rundqvist:

En av våra mest mångsidiga

och efterfrågade pianister

Pianisten, kompositören och musikpedagogen Gösta Rundqvist hörde under mer an 30 år hört till våra mest mångsidiga och efterfrågade pianister, som såväl på skiva som ”live” framträdde i en rad svenska och internationella sammanhang, bland annat med Red Mitchell, Putte Wickman, Ken Peplowski, Svante Thuresson, Toots Thielemans, Ulf Wakenius, Lennart Åberg och Bosse Broberg.
I den sistnämndes storbandskonstellation Nogenja var han sedan starten en given medlem. 1994 ingick han även på Bosse Brobergs & Red Mitchells kvintett-cd "West of the Moon" (Dragon), som vann det årets Gyllene Skiva.

Gösta kom ut med flera egna trioskivor. På de senaste, som ”Bernhard´s boat” (Sittel)  och ”Treecircle” (Opus), är sonen Fredrik Rundqvist trions trumslagare.

2008 tilldelades han Bert Levins jazzstipendium på 75 000 kronor, som skulle göra det möjligt för honom att starta en ny trio med unga begåvningar.

Gösta Rundqvist föddes i Iggesund 8 februari 1945 och avled efter en lång tids sjukdom i Uppsala 13 januari 2010. 


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.



Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/Återutgivningar



Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


Inspirerande möten 
med musikaliskt radarpar
Roland Keijser & Gösta Rundqvist

Det var en gång
[DO Music Record / Plugged]

Rörblåsaren Roland Keijser och pianisten Gösta Rundqvist var ett musikaliskt radarpar, idémässigt och mentalt. 2012 gick Gösta Rundqvist ur tiden 2010 efter en lång kamp mot cancer. Under sin sista tid i livet spelade han in en CD-box med 12 skivor där han samlade musikaliskt närstående vänner till vad som blev ett förtroligt avsked i sitt hem. 

Genom Keijsers försorg har nu inspelat material med de två åren 1994, 2005 och 2007, både på duo och i kvartettformat, satts samman till en dubbel-cd. Inspelningarna har skett i Bollnäs, Uppsala, Borlänge samt på Fasching i Stockholm. I en av konstellationerna medverkar basisten Niklas Wennström och trumslagaren Johan Käck, Christian Spering, bas och Leroy Lowe, trummor medverkar i en annan konstellation och basisten Sture Åkerberg och Göstas son Fredrik, trummor i en tredje.

Både Keijser och Rundqvist svarar för egna kompositioner. Tillsammans svarar de förFlageolettismo. Bli inte överraskad av att även Bill Evans, Göstas stora pianofavorit, är representerad.Kollaget inleds med favoritens klassiker Very Early och Turn Out The Stars. Den kännbara intimiteten byggs på med teman från Billy Strayhorn, John Coltrane, Cole Porter, Richard Rodgers, Vernon Duke och Duke Pearson. Allt med ett spel som kännetecknas av ett harmoniskt samförstånd där Rolands tenorsax, sopransax och bambuflöjt skirt och innerligt kretsar kring Göstas hudnära vägledande toner. Han kunde framkalla oanade stämningar. Speciellt när han agerade med en partner som låg på samma våglängd. Det gör Roland.

Bansuriflöjten griper verkligen tag i Coltranes Dear Lord. Riv och klös saknas inte i Saxophone Valley. Det är en hälsning till Saxdalen inte långt från Rolands uppväxtort Grängesberg. Här briljerar Christian Spering och Leroy Lowe med inspirerande impulser som triggar den offensive Roland till lekfulla stordåd. Eggar gör också versionen av Wait Till You See Her och Autumn In New York. Cole Porters I Concentrate On You är ett annat spår som bidrar till skivans höga klass. Här är Rolands tenorsax gigantisk när den har Rollins kompassnål i sinnet. Den då unge Fredriks läckra spel måste framhållas. Han är en bra lyssnare. Pappa Gösta var en mästare på det området.
 
Avslutningsvis speglar skivan väl hur Roland och Gösta fungerade. Deras möte blev för mig ett av de senaste årens fruktbaraste svenska utgivningar.
 Göran Olson


Enastående musikant

unikt dokumenterad

Gösta Rundqvist  

Ett Liv - En Ton

(Trilobit, box med 12 cd/ Naxos)


Pianisten Gösta Rundqvist gick bort i januari 2010. Därmed försvann en av landets personligaste och ärligaste jazzmusiker. Ärlig i den meningen att han alltid spelade toner som han kände för.


Under sina sista levnadsmånader närmare bestämt till november 2009 samlade han till sig musikervänner som han kände för och trivdes att spela med i sitt hem utanför Uppsala. Han ansåg att han hade så mycket musik ”ospelad”. I hans musikrum hade en inspelningsutrustning placerats som registrerade det som Gösta ville föreviga. Tolv skivor hade han bestämt sig för att spela in. Inspelningarna har mynnat ut i en box med ett texthäfte. Hans fru flöjtisten Sarah Lindloff har producerat och  även varit behjälplig i komponerandet.

  

Att dissekera en sådan ansamling av skivor är mer eller mindre omöjligt men en komprimerad anmälan låter sig göras.  Här får man följa Gösta sista toner tillsammans med musiker som trumpetarna Jan Allan och Bosse Broberg, rörblåsarna Roland Keijser, Lennart Åberg och Krister Andersson. Trombonisten Kristian Persson har också en plats. Sarah Lindloffs varma flöjt finns naturligtvis med. I de välanpassade komp som valts ut finns basisterna Hasse Andersson, Niklas Fernqvist, Patrik Boman och Niklas Wennström. Trumspelet delas mellan Jon Fält, Johan Käck, Fredrik Rundqvist och Raymond Strid. Sångerskan Maria Winther är med Gösta på en duo-skiva.


Boxen visar Göstas många sidor. Han hyste kärlek till den amerikanska sångboken. Därifrån hämtas sublima melodier som I Loves You Porgy, Everything I Love, So In Love, I Fall In Love Too Easily, My Ideal, Summertime, Body And Soul, Chelsea Bridge, Lush Life och A Flower Is A Lovesome Thing. De tre sista melodierna skrivna av Duke Ellingtons alter ego Billy Strayhorn. Lite överraskande plötsligt dyker Mario Lanzas örhänge Be My Love upp i en version med Lennart Åberg och Gösta på tu man hand. Egentligen inte så överraskande eftersom en av Gösta pianofavoriter Keith Jarrett spelat in melodin - en annan favorit var Bill Evans. Ett av boxens intressantaste inslag vill jag påstå. Thelonious Monks Ugly Beauty måste nämnas. Gösta tolkar även musik från Carla Bley och Steve Swallow. Folkloristiska melodier finns där liksom fria improviserade stycken. Och naturligtvis bidrag från Gösta. Det är som synes ett gigantiskt självporträtt som ställs till beskådande, där både hans spirituella och djupsinniga sida speglas.

  

Inne på den sista skivan Prayer Of Faith, som även är titel på en av Göstas kompositioner, tecknas ett romantiskt möte mellan Saras flöjt och Göstas rena avskalade toner. Det fortsätter i dryga tjugo melodier med varierande spellängder i deras gemensamma improvisationssvit. I John Surmans Kathy hörs Rosie Stafs väna sång. Sweet And Lovely leker sig Roland Keijser och Gösta igenom med en glimt i ögonvrån.  Gösta spelar ensam i I´ve Never Been In Love Before där hans fantasi blommar fullt ut. Samma med de avslutande improvisationsstyckena där sonen Fredrik visar upp ett livfullt spel passande Göstas utvikningar.


Det är varken möjligt eller rättvist att sätta något slags genomsnittligt betyg på ett så omfattande och mångskiftande innehåll. Det får räcka med konstaterandet att det här är en unik dokumentation om en enastående musikant.

Göran Olson 


JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR