|
George Lewis (1900-1968) en av
New Orleansjazzens mest plagierade:
Här i en lyxbox
när han är som bäst
The George Lewis Box
Keeper Of The Flame
(Storyville box med 8 cd/Plugged)
Det danska skivbolaget Storyville har gett ut en så kallad lyxbox med 8 CD och ett 28-sidigt rikt illustrerat texthäfte med New Orleans-klarinettisten George Lewis. Texten är författad av Chris Albertson och kompletteras med flera tidigare opublicerade foton. Han skriver fängslande om bakgrunden till den äldre jazzens utveckling samt om musikerna och musiken på skivorna.
Av de 127 spåren är 109 hämtade från inspelningar gjorda åren 1953 och 1954, då bandet var som bäst. De resterande spåren är från 1959 när George Lewis spelade som gästsolist med danska Papa Bue's Viking Jazzband.
George Lewis är en av New Orleans-jazzens kanske allra mest plagierade musiker. Det band som han ledde under 50-talets första hälft är förebild för de flesta banden runt om i världen som spelar New Orleans-jazz.
De två första CD-skivorna är en upptagning från en konsert inspelad den 3 mars 1954 på Ohio State University i Columbus, Ohio. Den har tidigare funnits på Storyville STCD 6020/6021. Tack vare att en radiohandlare i Columbus frågade om han fick spela in konserten så finns den bevarad i sin helhet åt eftervärlden. Spelningen skedde inför närmare femtusen entusiastiska studenter och deras bifall inspirerade musikerna till att ge sitt bästa. Repotoaren utgörs av ett varierat utbud av blues, spirituals, marscher och standardlåtar.
Boxens tredje CD innehåller den andra avdelningen av en konsert från samma turné. Denna är inspelad i Bakersfield, Kalifornien, den 28 maj 1954. Den har tidigare funnits på Storyville STCD-6034. CD:n kompletteras med en intresant studuiogrupp inspelad i New Orleans 17 juni 1954 med bland andra trumpetaren Percy Humphrey, pianisten Jeanette Kimball, gitarristen Johnny St. Cyr och trumslagaren Paul Barbarin. Dessa inspelningar har tidigare endast varit utgivna på LP, Storyville SLP 195.
I samband med bandets engagemang på Club Hangover i San Francisco, Kalifornien, under november och december 1953 till början av januari 1954 förekom bandet varje lördagskväll i ett direktsänt halvtimmes radioprogram över radiostationen KCBS. Dessa spelades också in på radiostationen och boxens fjärde, sjunde och åttonde CD:ar innehåller inspelningar från nio kompletta radiosändningar. Samtidigt med Lewis engagemang så var sångerskan Lizze Miles från New Orleans inbokad med sin trio som pausunderhållning. Hon sjunger dels med sin trio och dels ackompanjerad av Lewis-bandet. Dessa inspelningar var tidigare utgivna på Storyville STCD 6014, 6024 respektive 6025.
Trots att dessa inspelningar finns väldokumenterade i olika diskografier så slarvas det med datum och sättning i texthäftet. Samma felaktigheter fanns även på de tidigare utgåvorna! Till exempel så anger presentatören klart och tydligt att det är Lizzie Miles och hennes trio som spelar Tiger Rag (CD 4), men i de diskografiska uppgifterna missar producenten av boxen detta trots att presentatören tydligt namnger musikerna vid sändningen! När det gäller datum för två av radiosändningarna förväxlar man datumen 19 och 27 (rätt datum 26:e) december 1953.
Den femte CD:n innehåller en inspelning från New Orleans Jazz Clubs julfest den 17 december 1954 på Roosevelt Hotel i New Orleans. Denna CD:n har tidigare varit utgiven på LP, Storyville SLP 4116, och har endast drygt 45 minuters speltid. Här har producenten av någon anledning inte hela konserten och drygat ut speltiden på drygt 45 minuter. Det finns fyra låtar som är outgivna samt tre ytterligare som finns på ett annat skivmärke (American Music AMCD-83).
Sjätte CD:n innehåller de inspelningar som George Lewis gjorde i mars 1959 när han gästspelade som solist med danska Papa Bue's Viking Jazzband. Denna CD:n är samma som tidigare utgivna Storyville STCD 6018. Enda skillnaden är att sista spåret, If Ever I Cease To Love, av någon anledning har döpts om till Taboo. Bandets ordinarie klarinettist Jörgen Svare anges i texthäftet som musiker när det gäller sättningen. Han medverkar dock inte alls på något spår!
Sjunde CD:n inleds med de 8 spår som spelades in i Capitols studio i Los Angeles den 26 oktober 1953 för skivmärket Jazz Man. De hör till boxens allra bästa både musikaliskt och ljudtekniskt. Här finns också den underbara versionen av Lewis egen komposition Burgundy Street Blues där sångerska Monette Moore fängslande berättar texten, som skrevs samma dag i studion, om gatorna och ställen i de franska kvarteren kring Burgundy Street.
'
Några låtar förekommer flera gånger, bland annat två versioner av High Society och tre versioner av Burgundy Street Blues, men trots den korta tidsperioden mellan dessa inspelningar så framförs de i olika tempon. Det är kärnan i New Orleans-jazzen, det är stundens inlevelse som skapar den improviserade musiken!
Detta är en av de bästa samlingsboxarna som hittills kommit ut med George Lewis och hans 50-talsband. CD-utgåvorna har blivit något av en "färskvara" och för dem som missade någon eller några av de tidigare utgåvorna finns nu chansen att komplettera samlingen. Det fantastiska texthäftet gör det även värt att skaffa boxen.
Björn Bärnheim
|
Svensk
jazzhistoria
Läs om
Bengt Hallberg
Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel
Arne Domnérus
Putte Wickman
Harry Arnold
Alice Babs
Lars Gullin
Lars Färnlöf
Börje Fredriksson
Åke Hasselgård
Gunnar "Siljabloo" Nilson
Monica Zetterlund
Klassiska
skivomslag
Lars Gullin Special
DIG Jazz presenterar
93 skivomslag
med Lars Gullin.
Skivnyheter
Mer än 500 recensioner.
Alla med DIG-betyg.
Senaste skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång
Storband
Klassisk jazz
Internationell jazz
Historia/Återutgivningar
Diggat på skiva!
DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:
Miles Davis
Stan Getz
Lars Gullin
Mats Gustafsson
Bengt Hallberg
Lars Jansson
Jacob Karlzon
Goran Kajfes
Jonas Kullhammar
Nils Landgren
Elin Larsson
Jan Lundgren
Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson
Tonbruket
|
Svenska
jazzmusiker
DIG Jazz presenterar
musiker och grupper:
Amanda Sedgwick
Anders Bergcrantz
Anders Kjellberg
Anders Persson
Andreas Pettersson
Anna Sise
Ann-Sofi Söderqvist
Bent Persson
Bertil Jonasson
Bobo Stenson
Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Carin Lundin
Cennet Jönsson
Elin Larsson
Ewan Svensson
Fabian Kallerdahl
Fredrik Lindborg
Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén
Georg Riedel
Gunnar Lindgren
Gustav Lundgren
Hans Backenroth
Hawk on Flight
Helge Albin
Håkan Rydin
Jack Lidström
Jacob Karlzon
Jan Allan
Jan Slottenäs
Jens Lindgren
Joakim Simonsson
Jonas Kullhammar
Jonas Östholm
Jon Fält
Karl-Martin Almqvist
Karin Hammar
Karl Olandersson
Klas Lindquist
Klas Toresson
Kurt Järnberg
Lars-Göran Ulander
Lennart Åberg
Linda Pettersson
Maggi Olin
Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström
Margareta Bengtson
Martina Almgren
Martin Sjöstedt
Mathias Algotsson
Mats Öberg
Mika Pohjola
Monica Dominique
NilsJanson
Nils Landgren
Palle Danielsson
Patrik Boman
Per Dywling
Per-Åke Holmlander
Peter Asplund
Peter Fredriksson
Raymond Strid
Rigmor Gustafsson
Rolf Carvenius
Sofia Pettersson
Svante Thuresson
The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg
Ulf Adåker
Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek
|