JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Barnjazz.

DIG Jazz recenserar skivor för barn.


Mobil och monster i
rytmisk, tilltalande musikmix

Musikfamiljen                      

(Hoob Rec. / Border Music)  


Musikfamiljen är ett barnmusikband som drivs av jazzsångerskan Lina Nyberg. Här finns många influenser med jazzmusikens fina rytmik i många av titlarna men även världs- och folkmusikinfluenser finns. Musikfamiljen har sitt ursprung i ett projekt där förskoleelever får möta de akustiska instrumenten i uppsökande solokonserter på förskolor där barn får uppleva musiken på nära håll och ställa frågor. Till musiken hör också en hemsida där instrumenten spelas av en kanin och trummor av en krokodil.

Musiken vänder sig till den yngre generationen, med texter som handlar om för barn vardagliga saker som att lyssna på fåglar och bilar, plaska i vattenpölar, gunga, och givetvis mobilen som i dag tycks vara en av de viktigaste prylarna i livet att äga. Så finns här ett monster med, som framställs rätt så snällt. Musik och sång för åldrarna från c.a 2 år fram till högst 7 år således, men den fina rytmiken kan även tilltala något äldre barn. Skickligt framförd med Lina Nyberg sång i förgrunden till Lisa Rydberg fiol, David Stackenäs gitarr, Josef Kallerdahl bas, Elin Larsson saxofon och Rafael Sida slagverk. Etablerade skickliga musiker och sångerska således som kan sitt ”hantverk” vare sig det gäller för inbitna jazzlyssnare eller som i det här fallet barn i de yngre åldrarna. Dessutom tillkommer Edit Ljungqvist sång och barn från Katarina kyrkas körverksamhet i några av spåren. 

Den inledande Gungan spritter av gungande liv med alla instrumenten medan den så innerligt vackra avslutande Sovasången har Lina Nybergs röst till enbart gitarr och bas, tilltalar båda i hög grad. Däremellan uppmanas i toner och sång att man skall lyssna till både Fåglar & bilar där det insmugit sig fågelkvitter i slutet, följt av det rätt så snällt och rytmiskt framställda Mitt lilla monster, balladformade Natten, lätt röriga Rammel & krasch samt plaska omkring i Regnet, precis om Gene Kelly och Debbie Reynolds gjorde i filmklassikern Singing in the Rain. Allt i smakfulla arrangemang som bör tilltala barn.

Thord Ehnberg   


Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Keith Jarrett

Lars Gullin
Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Filip Jers

Goran Kajfes

Daniel Karlsson

Jacob Karlzon

Roland Keijser

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson

Tonbruket

Magnus Öström

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Fredrik Norén, tp.SJO

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek

Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


Pampigt storband, fräscha solister

ger melodierna ytterligare dimension

Emil, Pippi, Karlsson & Co.                          

Norrbotten Big Band,

Sarah Riedel, Georg Riedel, Örjan Fahlström

(Naxos)


Norrbotten Big Band har tillsammans med basisten/arrangören/kompositören Georg Riedel, som samarbetade och skrev de klassiska barnsångerna till Astrid Lindgrens filmer, samt Sarah Riedel sång, under Örjan Fahlströms leding spelat in en skön storbandstappning av några av dessa så välkända barnsånger. Sånger som passar och tilltalar i hög grad både vuxna och barn. 


Ingen har väl glömt visorna vi trallat med i vid många tillfällen. Visor som är kära och varit helt oförglömliga under många årtionden, och kommer förmodligen vara det även framgent.För visst minns vi och ser för vår inre syn bilder ur många av filmerna där det spelades och sjöngs titlar som Världens bästa Karlsson, Hujedamej sånt barn han var, Sjörövar Fabbe och vackra Idas sommarvisa, med flera. Sarah Riedel, med sin ungdomligt vackra röst perfekt i sångrollen i dessa så kända och kära visor. 

Här framför ett skickligt fräscht och pampigt spelande storband som innehåller många bra solister. Mats Garbert tenorsax och Dan Johansson trumpet, i inledande Sommaren är min och efterföljande Mors lilla lathund. Jacek Onuszkiewicz trumpet läcker i Kalle Teodor medan Håkan Broström altsax och Adam Folkelid piano, tar sig an När mamma var liten, Jan Thelin basklarinett bakom Sarah´s sång i Lille katt, och Karl-Martin Almqvist tenorsax i vackra Alla vi barn i bullerbyn, är några som gör denna barnskiva till något mer och ger de elva titlarna ytterligare dimension och ävenledes ger vuxna behållning av lyssnandet.     

Thord Ehnbeerg


En rytmik som barn älskar. Inte heller

vuxna garanteras kunna sitta still.                      

Oddjob                              

Jazzoo  

(Headspin rec./Stjärndistribution/CMG )


Under senaste tiden har det kommit musik för barn gjorda med och av jazzmusiker. Nu också en av landets mest uppmärksammade grupper vad det gäller skapande nutidsjazz, nämligen Oddjob. Musik för de allra yngsta med mycket rytmik, mystiska anslående ljud och klanger som ju barn oftast fångas/attraheras av. Dessutom medföljer en bok illustrerad av Ben Jarvis, erkänt skicklig engelsk illustratör, med texter skrivna av medlemmarna i Oddjob.


Musiken  associerar på ett finurligt fint sätt till djurens rörelser. Inledande Kängurun som älskar att hoppa. Och det gör den i rytmik som inte bara barn älskar utan även där vuxna garanterat inte kan sitta still. Vilket för övrigt gäller fler av skivans tretton spår. Igelkotten skall långsamt ta sig tvärs över vägen till en hägrande mjölkskål, till bilars dramatiska tutande. Den stora Valen, simmar i långsamma rörelser och Flodhästen frustar i värmen på sin språngmarch mot svalkande vatten. Hajen lurar i vassen på den lilla spiggen, Hackspetten knackar på hos näktergalen, den malliga Ankan och slutligen Flugan som surrar energiskt på sin irrfärd i luftrummet.


Allt skicklig illustrerat i musik av Oddjob. I musik som inte bara attraherar barn utan även vuxna. Med cirka tio års invand innovativ musik som gruppen alltid bjudit sina lyssnare. Och samma ljudbild möter oss här, med korta små kreativa soloinpass från medlemmarna, Peter Forss kontrabas, Goran Kajfês trumpet Per ”Ruskträsk Johansson altsaxofon, Daniel Karlsson piano och Janne Robertson trummor.

Thord Ehnberg    


Fyndigt, rolig och lättsamt

underhållande för barnfamiljen.

Anna Einarsson       

Tigern säger Grr   
(Anna Einarsson Music)            

 
Anna Einarsson, sångerska och kompositör vi hört med gruppen Anagram där det är experimentiell jazzmusik som gäller men även i teater och i körsammanhang har hon förekommit.

Nu med barnskiva för de allra minsta, med pedagogiska texter på rim, skrivna av
barnboksförfattaren Lotta Olsson och spelade av några av dagens skickliga inom jazzskrået. Förutom Anna Einarsson med sansat melodisk sång, spelar Elin Larsson saxofoner, Filip Jers munspel, Monica Dominique piano, Backa Hans Eriksson kontrabas och Peter Danemo trummor i olika kombinationer. Musiker som vi också i en del fall stött på i många olika sammanhang. Dock oftast i jazzsammanhang.

Enkelt barnvänliga texter varvat med skickligt spelad jazzmusik utan några krångligheter. Inledning med Bilen säger, berättande om olika ljud i barns omgivning till melodiskt vacker musik. Gungande Min kissekatt och Valpar, har något av skillingtryck/folkviseton till innehåll. Innerligt vacker, lätt vemodigt sorgsen med balladens alla kännetecken har I stora havet, medan det är härligt lättsamt gungande musik i Älska. Barn kan delta genom att peka eller röra på sig själv i titlar som Stora näsan och Skvätt och plums, har härlig carribbean rytmik. Monster, lätt aggressiv musik och sång där det dock förklaras att "det finns inga monster".

Allt avslutas logisk med en sång inför kvällen, Det är natt, en sömngungande visa att somna till. Instrumentalisterna har också de fått utrymme att uttrycka sig i små korta solistiska utflykter. Fyndigt rolig och lättsamt underhållande skiva för barnfamiljen.

Thord Ehnberg 


Lättlyssnad barnanpassad musik

med glada texter och bra variation

Familjen Svängsson          

Tuta och kör  
(Parallell/Plugged)       


Det är inte ofta man stöter på jazzskivor gjorda för barn. Faktiskt första gången en sådan cd kommer under mina öron och ögon för bedömning. Visst, jazzmusik har förekommit för barn genom olika arrangemang och konserter. I skolor, kulturhus och i även i musikundervisning finns några av våra jazzklassiker. Mercy, Mercy, Mercy och Blue Monk är melodier som finns med i vår kommunala musikskola för nybörjare. Jazzklubbar i samarbete med kulturenheten i kommuner bidrar också till spridandet av just jazzmusik.


Inför denna cd har jag tagit hjälp av Lukas 8 år under lyssnandet för att få den yngre målgruppens aspekter på just jazzmusik för barn. Trots att hans intresse mest är inriktat på rockmusik så var han mycket positiv till det han fick höra. Redan vid avlyssnandet av några av de första spåren, med storbandsdrag i Svängsson sång, Tuta och kör och med färgning av amerikansk folkmusik i Min tand är lös, var den spontana kommentaren, "det svänger fint och roliga texter". En kommentar som för övrigt kom vid många av skivans tolv spår. Lilla eko startar precis som ett gammalt tåg och Spökdags är både kuslig och rolig. Den folkvise betonade Monstersången lite sorgsen och rockbetonade Plåstret, häftig var andra kommentarer.


Och allt finns ju med på det roliga omslaget tycke sjuårige Lukas som följde med och letade upp bilder på skivomslaget som han associerande till musiken där. Rymden är ödslig till musik medan texten har den ombonade värme som finns inne i rymdkapseln på omslagets baksida. Trumpeten, med drag av Mississippi deltats lättjefulla cajun musik invävd medan Juan Sanchez, har det latinamerikanska påbrået. En bästa vän, stillsam vacker ballad.


En skiva med lättlyssnad barnanpassad musik med glada texter och bra variation förmedlade i musikalisk lättsam anda av "Familjen Svängsson". Det vill säga Lisa Östergren sång, Andreas Landegren klaviaturer, Putte Johander kontrabas, Isak Andersson trummor, alla med bakgrundssång,  plus många gästmusiker. Fint initiativ att låta de allra yngsta få en lättsam försmak av  jazzmusik på cd-skiva                           

Thord Ehnberg